Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Stanley Park vo Vancouveri - najlepší mestský park s viacerými naj

Socha jedného z najúspešnejších kanadských atlétov -Harryho Winstonea Jeromea, umiestnená na okraji Stanley Parku pri prístave Coal Harbour. Vancouver, 8. septembra Foto: TASR

Vancouverský Stanley Park vyhral v tomto roku kategóriu najlepších parkov sveta, ktorú vyhodnocuje medzinárodný portál TripAdvisor pravidelne.

Bratislava/Vancouver 8. septembra (TASR) - Najväčší na území Kanady a podľa posledného hodnotenia cestovateľského portálu TripAdvisor – aj najlepší mestský park na svete.

Týmito, ale aj ďalšími primátmi sa môže pochváliť vancouverský Stanley Park, do ktorého zavíta každý rok približne osem miliónov návštevníkov.

Štyristo-hektárová oáza pokoja v susedstve zastavaného centra Vancouveru je pomenovaná po Frederickovi Stanleyovi - niekdajšom kanadskom generálnom guvernérovi. Mestský park s titulom národného historického miesta oslávil vlani 125 rokov svojej existencie. Jeho územie bolo po stáročia domovom pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky, čo symbolizuje napríklad známe totemové pole v Brockton Pointe. Radí sa medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie parku a provincie Britská Kolumbia vôbec.

Ponuka Stanley parku je naozaj bohatá. Okrem viacerých pamätihodností sa tam nachádza 27 kilometrov chodníkov, smerujúcich popod majestátne jedle a cédre tamojšieho dažďového pralesa. Umelo vytvorené záhrady zdobia ruže, rododendrony, no napríklad aj dreviny, ktoré sa spomínajú v dielach známeho britského dramatika. V obľúbenej Shakespearovej záhrade je ich vysadených takmer 50.


Galéria: Stanley Park - najlepší mestský park na svete





Lákadlom okrajových častí parku sú predovšetkým piesočnaté pláže s výhľadom na záliv English Bay a takmer 7-kilometrová "Seawall". Jej trasu križujú pravidelne najmä cyklisti, bežci a korčuliari. Golfové a tenisové ihriská či tamojšie kúpaliská sú ďalšou alternatívou pre aktívne trávenie voľného času v Stanley parku, ktorý je zároveň obľúbeným miestom piknikov a večerných prechádzok pri západe Slnka.

Tým sa však ponuka parku nekončí. V jeho južnej časti je situovaná jedna z „top“ atrakcií mesta a provincie Britská Kolumbia vôbec - Vancouverské akvárium. V súčasnosti je najväčším, zážitkovo-vzdelávacím zariadením svojho druhu na území Kanady. Obýva ho vyše 50.000 vodných živočíchov, medzi ktorými sa nájdu aj tie "najnepolapiteľnejšie" stvorenia našej planéty.

Vancouverský Stanley Park vyhral v tomto roku kategóriu najlepších parkov sveta, ktorú vyhodnocuje medzinárodný portál TripAdvisor pravidelne. Druhú priečku obsadila Garden of the Gods z amerického Colorado Springs a na treťom mieste skončil newyorský Central Park.

Hodnotenie spomínaného portálu odzrkadľuje spokojnosť, skúsenosti a názory domácich a zahraničných návštevníkov. Medzi najlepšími turistickými destináciami sa ocitli v tomto roku aj viaceré pamiatky zo Slovenska. Išlo napríklad o dve múzeá Slovenského národného múzea (SNM) - Bojnický zámok a Spišský hrad. "Obe, Slovákmi aj zahraničnými návštevníkmi často vyhľadávané múzeá, získali 4,5 z 5 hviezdičiek," ozrejmila Silvia Turnerová z komunikačného centra SNM. Informácie o "víťaznom" Stanley Parku získala TASR z webovej stránky vancouverskej radnice.