Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: Storočná Partizánčanka jubiluje: Pri živote ju drží spev

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Gizela Dvončová tvrdí, že je iba obyčajná dedinská žena. Spevu sa venovala rada a spievala, kde sa len dalo - pri oberaní čerešní, umývaní okien, rádiu. Stále iba spievala.

Partizánske 21. decembra (TASR) - Gizela Dvončová, ktorá je najstaršou obyvateľkou Partizánskeho, oslávila svoje 100. narodeniny. Do partizánskej mestskej časti Veľké Bielice jej prišlo v utorok (20.12.) zablahoželať k jubileu viacero gratulantov, počas svojej oslavy si i zaspievala.

"Celý život som nič takéto nezažila a teraz na starosť takéto ovácie. Som trošku zmätená, ja som na to nebola zvyknutá, ja som bola iba obyčajná dedinská žena," sprostredkovala svoje pocity z oslavy a vystúpenia jubilantka. Spevu sa podľa svojich ďalších slov venovala rada a spievala, kde sa len dalo. "Pri oberaní čerešní, umývaní okien, rádiu, stále som spievala," poznamenala.



Oslávenkyni už podľa jej slov neslúži dobre zrak, preto nečíta, ale počúva rádio. "Som ešte sebestačná, preto so mnou nemajú veľké starosti. Ešte sa dám do poriadku, raňajky, večeru si spravím, obed mi donesú. Trošku idem von do záhrady, k bráničke, tam si postojím a idem dnu," priblížila svoj deň.

Ako ďalej vysvetlila Dvončová, ani nevie, prečo sa dožila v dobrom zdraví okrúhleho výročia. "Ja sa sama čudujem. Žila som striedmo, nebola som ani zamestnaná, čo bolo treba, to som spravila, nebola som však lenivá," doplnila.

Podľa netere Dvončovej Heleny Okelovej drží jej tetu pri živote práve spev. "Teta Gizka miluje spev, spieva celé dni. Je veľmi trpezlivá, samostatná, pokiaľ môže. Teta je vzor dobrosrdečnosti, trpezlivosti a spevu," uzavrela.