Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Stovky Slovákov chcú po smrti dať svoje telo medikom, neplatí sa za to

Na screenshote relácie ZDRAVIE prodekanka Lekárskej fakulty UK v Bratislave docentka Eliška Kubíková. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Nielen o darcovstve telesných schránok rozpráva v novej relácii ZDRAVIE prodekanka Lekárskej fakulty UK v Bratislave docentka Eliška Kubíková.

Bratislava 10. januára (TABLET.TV) – Budúci lekári majú dostatok tiel, na ktorých sa môžu učiť. Anatomický ústav LF UK v Bratislave má v databáze takmer 900 darcov.

Prednostka Anatomického ústavu LF UK docentka Eliška Kubíková v relácii ZDRAVIE hovorí o tom, že s darcami sa dokonca aj stretáva osobne. "Mnohí napíšu email, mnohí zavolajú, ale mnohí aj prídu. Niekedy som sama prekvapená, že sú to ľudia, ktorí nemajú ani 50 rokov," hovorí. Za darcovstvo sa pritom neplatí.

Kubíková pôsobí na fakulte aj ako prodekanka pre výchovno-vzdelávaciu činnosť pre 1. až 3. ročník v študijnom programe všeobecné lekárstvo v slovenskom jazyku a pre kvalitu a modernizáciu výučby. Do štúdia sa snaží zaviesť viaceré inovácie.

"Máme kadávery, teda mŕtve telá, ktoré fixujeme novým spôsobom a voláme ich flexibilné. Na nich sa dá urobiť v podstate každý výkon. Operácie, ktoré my robíme, operujú krčiari, neurochirurgovia. Takže toto je modernizácia, telá sa využívajú nielen na štúdium anatómie ľudského tela, ale učia sa na nich aj nové operačné techniky," hovorí docentka.

Docentka otvorene hovorí aj o tom, že časť dôvodov, pre ktoré sa ľudia rozhodnú byť darcami, má ekonomický pôvod. Znamená to, že nemajú peniaze na pohreb. "Za tie roky, čo som prednostka, čím ďalej prevláda to ekonomické,"hovorí. Napriek tomu je Eliška Kubíková darcom vďačná, že vôbec sú.

"Bábka bude vždy bábka a toto je človek, aj keď je mŕtvy. Bez anatómie to jednoducho nejde, na tele sa naučia do detailu všetko, čo potrebujú. Toto nemôže nahradiť nejaká simulácia, nejaké počítače, nejaké CD. Som veľmi rada, že máme toľko tých tiel, koľko máme," upresňuje dôležitosť darcovstva a dodáva, že by chcela, aby vďaka darcom a novej fixácii tiel nadobudli medici aj širšie zručnosti.

Inovácií sa dočkal pred tromi rokmi aj celý Anatomický ústav LF UK. "Tým, že som bola na pobytoch, bola som v Spojených štátoch, aj na univerzitách v európskych krajinách, kde som videla z anatómie niečo také, kde sa už nič nové nedá vymyslieť. Videla som, že vyučovať sa dá iným spôsobom, tak som to trošku aj odpozerala," dodáva Kubíková.

Pozrite si prvú časť relácie ZDRAVIE s moderátorkou Karolínou Lacovou.