Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V nedeľu spíme o hodinu menej, stredoeurópsky čas sa mení na letný

Foto: TASR/František Iván

Zmenu času využíva väčšina členských štátov Európskej únie i niektoré štáty USA.

Bratislava 29. marca (TASR) - Od nedele 31. marca začína na území Slovenska opäť platiť letný čas. Ručičky hodiniek si bude treba posunúť o druhej hodine stredoeurópskeho (SEČ) na tretiu hodinu letného času (SELČ).

Znamená to, že ľudia si cez Veľkonočnú nedeľu pospia o hodinu kratšie.

O zavedení letného času na území SR rozhodla vláda svojím nariadením z 1. februára 2012 podľa § 1 zákona č. 54/1946 Zb. na roky 2012 až 2016. Podľa vládneho nariadenia sa v roku 2013 letný čas začína v nedeľu 31. marca a končí sa v nedeľu 27. októbra. Týmto nariadením prebralo Slovensko právne záväzné akty Európskej únie.

Myšlienka zmeniť čas tak, aby sa ušetrilo denné svetlo (daylight-saving time), sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina (1706-1790).

V súčasnosti sa letný čas platný v stredoeurópskom priestore odkláňa od koordinovaného svetového času (UTC), nazývaného aj greenwichský stredný čas (GMT - Greenwich Mean Time) o dve hodiny, v období od októbra do marca sa táto oblasť vracia k svojmu pôvodnému stredoeurópskemu času, odklonenému od UTC o hodinu dopredu.

Na území dnešnej Slovenskej republiky sa letný a tzv. zimný čas zaviedol prvýkrát v priebehu prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňoval každý rok. Až do roku 1995 trval SELČ šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá SELČ sedem mesiacov.

Zmenu času využíva väčšina členských štátov Európskej únie i niektoré štáty USA. So zmenou času majú skúsenosti napríklad už aj obyvatelia Ruskej federácie, Izraela i ďalších štátov sveta. Pôvodnou myšlienkou pri zavádzaní letného času bolo ušetriť elektrickú energiu a lepšie využiť prirodzené denné svetlo. Kritici posúvania hodinových ručičiek už niekoľko rokov tvrdia, že úspora energie je minimálna, letný čas mnohým ľuďom narúša biorytmus a podpisuje sa pod množstvo zdravotných problémov.

Zdroje: /www.epredpisy.sk/, www.eur-lex.europa.eu, wwp.greenwichmeantime.com, www.service-public.fr