Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Program VIAC AKO PENIAZE učí stredoškolákov hospodáriť s peniazmi

Archívna foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V uplynulom školskom roku sa do projektu zapojilo 4708 žiakov a 213 učiteľov zo 183 základných a stredných škôl.

Bratislava 21. júla (TASR) – Program na rozvoj finančnej gramotnosti „Viac ako peniaze“ pomáha stredoškolákom už štyri roky zlepšovať ich ekonomické chápanie. Podľa prieskumu neziskovej vzdelávacej organizácie JA Slovensko v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou má 78 percent zapojených stredoškolákov skúsenosť s nejakou brigádou. TASR o tom informovala PR manažérka organizácie Ja Slovensko Ľubomíra Schlosserová.

Žiaci sa v programe učia efektívne plánovať svoju finančnú budúcnosť a osvojujú si dôležité hodnoty. V uplynulom školskom roku sa do projektu zapojilo 4708 žiakov a 213 učiteľov zo 183 základných a stredných škôl. „O peniazoch, ktoré si žiaci zarobia na brigáde, by mali rozhodovať oni sami. Mnohí rodičia majú tendenciu svoje deti pri míňaní týchto prostriedkov kontrolovať a obmedzovať,“ uviedol programový manažér JA Slovensko Peter Kalčevský. S pomocou učiteľov v programe sa mladí ľudia učia hospodáriť s peniazmi, ktoré si cez leto zarobili. „Je lepšie sa s deťmi porozprávať o šetrení, budúcnosti a efektívnom hospodárení, ako im prikazovať, čo majú so svojimi peniazmi urobiť,“ dodal Kalčevský.

Vďaka rôznym zážitkovým aktivitám, praktickým príkladom a stretnutiam s odborníkmi z bankovej praxe môžu učitelia efektívnejšie vzdelávať žiakov v oblasti finančnej gramotnosti,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. Žiaci v rámci programu podstupujú pravidelné testovanie, ktoré overuje ich vedomosti pred a po jeho absolvovaní. Na začiatku školského roka 2015/2016 bolo pred realizáciou programu úspešných 6 percent všetkých testovaných. Na jeho konci sa úspešnosť zvýšila na 65 percent. „Na základe výsledkov koncoročného testovania môžeme aj uplynulý školský rok hodnotiť ako úspešný,“ uzavrel Unčovský.