Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

VIDEO: TOP študentskou osobnosťou je vedkyňa, ktorá bojuje s rakovinou

Zo slávnostného vyhlásenia výsledkov dvanásteho ročníka celoslovenského projektu Študentská osobnosť Slovenska akademického roka 2015/2016 v Bratislave 14. decembra 2016. Na snímke TOP Študentská osobnosť Slovenska Veronika Némethová, absolventka Prírodovedeckej fakulty Masarykovej Univerzity v Brne, odbor Molekulárna biológia a genetika. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jej vedecká práca spočíva v nájdení princípu pre vývoj vysoko selektívnych chemoterapeutík, ktoré pôsobia výlučne v nádorových bunkách.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Top študentskou osobnosťou akademického roka 2015/2016 sa stala Veronika Némethová z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied (SAV). Ocenenie získala za svoj príspevok k liečbe špecifických nádorových ochorení.



Jej vedecká práca spočíva v nájdení princípu pre vývoj vysoko selektívnych chemoterapeutík, ktoré pôsobia výlučne v nádorových bunkách. Primárnym cieľom práce je podľa jej slov pomôcť ľuďom. „Snažím sa o to, aby sme vyvinuli taký systém, ktorý by umožnil cieliť iba na nádorovú bunku bez toho aby sme poškodili to, čo sa nemá, teda to zdravé tkanivo. A to by smerovalo k tomu, že by sme dokázali reálne potlačiť vedľajšie účinky, ktorými pacienti momentálne trpia,“ priblížila Némethová. Mladá vedkyňa pôsobí na SAV od roku 2014 ako interný doktorand. Oblasť jej vedeckého záujmu premosťuje odbory hemato-onkológie a polymérnej chémie pre potreby biomedicíny.



V priestoroch Pálffyho paláca v Bratislave dnes v rámci 12. ročníka súťaže vyhlásili študentské osobnosti v celkovo 12 kategóriách podľa jednotlivých študijných smerov. Víťazi získali vecné ceny a finančnú odmenu. Odborná porota tento rok vyberala úspešných študentov a mladých vedcov zo 79 nominácii.

Hlavným organizátorom projekt je Junior Chamber International-Slovakia a uskutočňuje sa pod záštitou prezidenta SR, s podporou Slovenskej rektorskej konferencie a pod odbornou garanciou Slovenskej akadémie vied. Podujatie má za cieľ zviditeľniť a predstaviť verejnosti študentov 1., 2. alebo 3. stupňa vysokoškolského štúdia, vynikajúcich nielen v odbore, ale napr. aj v študentských odborných súťažiach, prípadne doktorandov s významnými vedecko-výskumnými výsledkami, ale i úspešných umelcov či športovcov. Generálnym partnerom je spoločnosť Skanska.