Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

USA sa chystajú na hurikán,rastúce hladiny oceánov môžu zaplaviť pláže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stúpajúce hladiny oceánov postupom času zaplavujú pláže, spôsobujú eróziu pieskových dún na pobreží a ničia tamojšiu flóru.

Miami 31. augusta (TASR) – Juhovýchod USA zasiahli tento týždeň rozsiahle tropické tlakové níže, ktoré môžu zosilnieť na tropickú búrku až hurikán. Obyvatelia sa pripravujú na možné záplavy, ničivé vlnobitie, silný vietor a výpadky energií.

Ako sa systém približuje k pevnine, meteorológovia neustále aktualizujú svoje predpovede. Zároveň varujú, že ľudia žijúci na pobreží to budú mať čoraz ťažšie. Príčinou sú klimatické zmeny, stúpajúca hladina oceánov a s ňou sa meniace pobrežie.

Stúpajúce hladiny oceánov postupom času zaplavujú pláže, spôsobujú eróziu pieskových dún na pobreží a ničia tamojšiu flóru.

"Ak by tu neboli tieto duny, voda by zaplavila cestu a domy za nimi," uviedol pre rozhlasovú stanicu NPR oceánograf Joe Long, ktorý skúma zmeny pobrežia na Floride a vyvinul počítačový model na predpovedanie výšky a sily vĺn, ktoré zasiahnu pláž.

"Snažíme sa predpovedať charakter zmien pobrežia, ktoré prinesie búrka," vysvetlil Long. Hladina oceánu podľa neho stúpa, takže voda zaplavuje a ničí pláže a pobrežné duny, ktoré slúžia ako prírodná bariéra a ochrana pred vlnobitím a búrkami z oceánu.

Pobrežie na Floride je podľa vedcov jedným z najohrozenejších. Stúpajúca hladina oceánov nielenže spôsobuje eróziu pobrežia, ale otepľujúca sa voda oceánov ničí koralové útesy chrániace pobrežie štátu pred silnými vlnami a morskými prúdmi.

Morská biologička Ilsa Kuffnerová pre NPR uviedla, že výška koralových útesov sa zmenšuje a cez útes prejde viac vody s väčšou energiou. Koralové útesy nelámu vlny tak, ako by mali, a tie potom v plnej sile zasahujú pobrežie. Spôsobené škody potom závisia nielen od sily vĺn, ale aj od charakteru pobrežia. Čím je kratšie a plytšie, tým horšie.

Pobrežie Mexického zálivu je vo veľmi zlom stave, keďže tamojšie pláže a pieskové duny sú veľmi nízke a ploché. Už prípadný hurikán prvej kategórie, čo je najslabší hurikán na päťstupňovej škále, tam môže spôsobiť výraznú pobrežnú eróziu, varovala oceánografka Hilary Stockdonová.

"Voda začne zasahovať miesta, na ktoré sa predtým nedostala. Ak s tým nezačneme niečo robiť, bude neskoro," hovorí vedkyňa a varuje, že na niektorých miestach morské vlny napokon zvíťazia.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva, Národná agentúra na ochranu prírodných zdrojov a floridské ministerstvo životného prostredia už roky realizujú projekty na ochranu pieskových dún a obnovu plážového rastlinstva. Florida má 1 327 kilometrov pobrežia a 75 percent obyvateľov štátu žije do 16 kilometrov od pobrežia.