Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

Štyria horolezci, ktorých telá sa našli na Evereste, zahynuli vlani

Mount Everest. Foto: TASR/AP

Telá mŕtvych horolezcov našli v utorok v ich stanoch v tábore IV v nadmorskej výške 7950 metrov záchranári, ktorí pátrali po ostatkoch slovenského horolezca Vladimíra Štrbu.

Káthmandu 25. mája (TASR) - Nepálske úrady dnes informovali, že štyria horolezci, ktorých telá sa našli v najvyššie položenom tábore na Mount Evereste, neboli ďalšími obeťami tohtoročnej lezeckej sezóny. Úrady tým opravili svoje vyhlásenie zo stredy.

Telá mŕtvych horolezcov - dvoch cudzincov a dvoch nepálskych šerpov - našli v utorok v ich stanoch v tábore IV v nadmorskej výške 7950 metrov záchranári, ktorí pátrali po ostatkoch slovenského horolezca Vladimíra Štrbu. Ten zahynul v nedeľu počas zostupu z južného predvrcholu Everestu.

Hovorca cestovnej kancelárie, ktorá zabezpečuje výpravy v oblasti, však dnes uviedol, že tím šerpov podal nesprávnu informáciu. Vysvetlil, že zmienení horolezci zahynuli ešte vlani a ich telá sa podarilo objaviť až teraz.

Úradník z nepálskeho ministerstva cestovného ruchu Gjanéndra Šrestha informoval, že ministerstvo po náleze štyroch tiel preverilo so všetkými organizátormi horolezeckých výprav zoznamy lezcov a nenašlo na nich žiadne osoby, ktoré by mohli byť považované za nezvestné. "Na základe ďalšieho preverovania - u horských vodcov v základných táboroch, ako aj touroperátorov v Káthmandu - sme usúdili, že telá sú z vlaňajšieho roku," vyhlásil nepálsky úradník.

Nepál vydal na jarnú horolezeckú sezónu 375 povolení na výstup na Mount Everest, čo je rekordný počet od čias, keď sa začalo s komerčnými expedíciami na štít vysoký 8848 metrov. Úrady tento svoj krok vysvetlili veľkým záujmom o výstupy, ktorý súvisí s mnohými neúspešnými pokusmi o zdolanie najvyššej hory sveta v rokoch 2014 a 2015, poznačených častými pádmi lavín.

Tohtoročná sezóna na Mount Evereste, ležiacom na nepálsko-čínskych hraniciach, si tak doteraz vyžiadala životy šiestich horolezcov: z Austrálie, Indie, Švajčiarska, Nepálu, Slovenska a Spojených štátov.