Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Súťaž Slovak Press Photo vyhrala fotografia o problémoch tohto sveta

Na snímke absolútny víťaz súťaže, držiteľ ceny Grand Prix za najlepšiu fotografiu Róbert Tappert. Bratislava, 18. septembra 2015 Foto: TASR/Michal Svítok

Porota tento rok hodnotila rekordný počet 1356 fotografií od 191 autorov.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Absolútnym víťazom štvrtého ročníka súťaže Slovak Press Photo je mladý fotograf Robert Tappert. V novej kategórii - krátke video je prvým víťazom Tomáš Rafa. Obaja sú Slováci.

Sedemčlenná medzinárodná porota zložená z fotografov počas troch dní hodnotila rekordný počet 1356 fotografií od 191 autorov. Súťažné fotografie jej boli predložené anonymne.

"Mnohé z týchto fotografií by obstáli na World Press Photo alebo iných svetových súťažiach. Ja ako vojnový fotograf počas hodnotenia mám tendenciu byť tvrdý a cinický, ale od tejto inteligentnej poroty som sa veľa poučil, najmä pokore. Často to medzi nami iskrilo, ale víťaznú snímku sme určili jednoznačne všetci. Je úžasná – žurnalistická a je to aj umenie. Je o problémoch tohto sveta. Verím, že vyvolá diskusiu aj na aktuálnu migrantskú situáciu v tomto regióne," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave povedal predseda poroty, americký fotograf a viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene.



Obdivný názor na víťaznú fotografiu zo série portrétov konštatovali všetci ostatní členovia poroty: Ukrajinec Alexander Chekmenev, Vasily Prudnikov (Bielorusko), z ČR Jindřich Štreit a Roman Vondrouš aj slovenské fotografky Judita Csáderová s Janou Hojstričovou.

"Je to pre mňa trošku šok, som dojatý aj rád, že tu fotografiu porota vybrala. Ona má viac rozmerov a znázorňuje minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Je o emigrácii, o identite, o ľuďoch. Fotil som na srbsko-maďarskej hranici a toto je moja tvorba, ktorú si vážim," vyznal sa víťaz ceny Grand Prix Robert Tappert.

Slovenskí fotografi súťažili v deviatich kategóriách. Pre zahraničných autorov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny organizátori otvorili kategóriu stredoeurópska fotografia. Z týchto krajín i zo Slovenska sa mohli zapojiť súťažiaci s krátkym videom. V tejto kategórii mala trojčlenná porota menej práce ako fotografická, pretože hodnotila 14 príspevkov z piatich krajín.



"Pre mňa to bola veľká zvedavosť, keďže je to nová súťaž. Tiež sme hodnotili anonymne, bez poznania autorov príspevkov. A tiež sme sa jednoznačne zhodli na víťazovi, ktorým je Tomáš Rafa," prezradil predseda poroty, režisér a kameraman Pavol Barabáš. V hodnotení mu pomáhali riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal a slovenský kameraman Tomáš Stanek.

Ocenené a ďalšie fotografie budú verejnosti sprístupnené od 22. októbra do 30. novembra na výstave v Múzeu mesta Bratislavy a Justiho sieni Primaciálneho paláca.

"Výber fotografií z minulého ročníka bude od 25. septembra na výstave v New Yorku počas zasadnutia OSN," prezradila riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Nad týmto tradičným projektom prevzali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister kultúry Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.