Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na súťaži Istrobot bola rekordná účasť, prekvapila kvalita robotov

Ilustračné foto FOTO TASR/Michal Svítok

Podujatie bolo súčasťou víkendového programu Bratislava pre všetkých.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Na sobotňajšom podujatí Istrobot sa predstavil dosiaľ rekordný počet 80 podomácky vyrobených robotov. V rámci súťaže, ktorá sa uskutočnila na pôde Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, sa predstavili roboty a ich konštruktéri v štyroch kategóriách.

"V kategórii Voľná jazda vyvolal najväčší záujem robot Duodeped, ktorého autor Bartlomiej Gola z Univerzity v poľskej Bielsko-Bielej sa inšpiroval kreáciami holandského umelca Thea Jansena a vytvoril mechanicky náročnú kráčajúcu konštrukciu, na ktorej povozil mnohých malých návštevníkov," informovala komunikačná manažérka STU Andrea Hajdúchová.

Účastníkov podujatia zaujali aj ďalšie kategórie Myš v bludisku a V sklade kečupu. Do bludiska, v ktorom mal robot úlohu nájsť v čo najkratšom čase únikovú cestu, postavil najrýchlejšieho robota Tomáš Dočekal z ostravskej Vysokej školy baníckej. Úlohou robotov V sklade kečupu bolo nájsť na ploche predstavovanej sieťou 5 krát 5 štvorcov konzervy s paradajkovým pretlakom a dopraviť ich do vlastného skladu. Ako vysvetlil Richard Balogh z FEI STU, táto súťaž je bratislavským unikátom. "Robot musí byť naprogramovaný tak, aby okrem vlastnej úlohy dokázal správne reagovať na pohyb súperovho robota," povedal. Najviac konzerv napokon dokázal pozbierať robot Frankie, ktorého postavil Dominik Fedor z Jakloviec.

Najsilnejšie obsadená súťaž bola v kategórií Stopár, v ktorej súťažili roboty a ich konštruktéri o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. Prvý raz sa súťažilo na troch rozličných úrovniach zložitosti, ktoré postupne obsahovali viac a viac prekážok. Tú najkomplikovanejšiu zdolal Andrej Lenčucha z STU v Bratislave.

Porota ocenila rastúcu kvalitu súťažiacich robotov. "Zaznamenali sme veľký posun v konštrukcii robotov. Nie sú to už len roboty poskladané najmä zo stavebníc, ale ide o vlastné konštrukcie, niektoré sú dokonca vyrezané laserom alebo vytlačené na 3D tlačiarni," povedal člen poroty Peter Hubinský z FEI STU.

Podujatie Istrobot bolo súčasťou víkendového programu Bratislava pre všetkých.