Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Švédska korunná princezná Viktória očakáva narodenie druhého potomka

Švédska princezná Estelle (v strede) v sprievode svojich rodičov - korunnej princeznej Viktórie (vľavo) a princa Daniela, sa vracia domov po prvom dni strávenom v škôlke pri Štokholme, archívne foto Foto: TASR/AP

Viktória je švédskou korunnou princeznou a teda prvou v rámci nástupníctva na trón.

Kodaň 5. septembra (TASR) - Švédska korunná princezná Viktória a jej manžel princ Daniel očakávajú v marci narodenie druhého dieťaťa. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

Tridsaťosemročná Viktória sa so svojim o tri roky starším manželom Danielom Westlingom zoznámila v roku 2002. V minulosti bol tiež jej fitnesovým trénerom, uvádza agentúra DPA.

Dvojica sa zasnúbila v roku 2009 a o rok neskôr sa aj zosobášila. Westlingovi v súvislosti so svadbou udelili tituly princa a tiež vojvodu z Västergötlandu. Vo februári 2012 sa páru narodilo prvé dieťa - dcéra Estelle.

Viktória je švédskou korunnou princeznou a teda prvou v rámci nástupníctva na trón, na ktorom už od roku 1973 sedí jej otec, švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Švédsko ešte v roku 1980 pozmenilo ústavu tak, aby sa následníkom trónu automaticky stal prvý kráľovský potomok - bez ohľadu na pohlavie. Až dovtedy takýto nárok prislúchal výlučne mužským kráľovským potomkom.