Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Kuriózny svet druhého štvrťroka 2016: Pamätáte si na tieto udalosti?

Teraz.sk prináša prehľad kurióznych udalostí, ktoré sa udiali v roku 2016, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad kurióznych udalostí, ktoré sa udiali v druhom štvrťroku 2016.

Bratislava/Svet 25. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2016. Chronológia je delená na štyri časti po štvrťrokoch.

APRÍL



1. apríla - Vo svete žije v súčasnosti viac obéznych dospelých ľudí ako s podváhou. Ukázala to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Lancet, ktorá porovnávala index telesnej hmotnosti (BMI) u takmer 20 miliónov dospelých mužov a žien zo 186 krajín sveta v období rokov 1975-2014. Autormi štúdie sú vedci z Imperial College London.
Na archívnej snímke z roku 2014 osemmesačný Santiago Mendoza, ktorý vážil viac ako 20 kilogramov.
Foto: TASR/AP


2. apríla - Šperky a iné veci z pozostalosti legendárnej holandskej tanečnice a špiónky Mata Hari vydražili v Amsterdame za približne 17.000 eur, čo je desaťnásobok odhadovanej hodnoty.

2. apríla - Členovia americkej rockovej kapely Guns N' Roses prekvapili svojich verných fanúšikov živým vystúpením v jednom z rockových klubov - Troubadoure - na Sunset Stripe v Los Angeles, kde si na začiatku kariéry začali budovať slávu. Prišli tam prvýkrát po 23 rokoch.

9. apríla - Skupiny Cheap Trick, Chicago, Deep Purple a N.W.A, ako aj hudobník Steve Miller boli slávnostne uvedení do Rokenrolovej siene slávy. Už po druhý rok sa slávnostný galavečer nekonal v samotnom múzeu Rock and Roll Hall of Fame v Clevelande ale v newyorskom Brooklyne.

11. apríla - Odhadovaný počet tigrov žijúcich vo svete vo voľnej prírode vzrástol po prvý raz za posledných sto rokov. Podľa najnovšieho sčítania odborníkmi zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a z organizácie Global Tiger Forum žije vo voľnej prírode 3890 tigrov. Pre porovnanie, v roku 2010 ich bolo iba 3200, zatiaľ čo v roku 1900 dosahoval ich počet až 100.000.
Vianočné darčeky dostali zvieratá v košickej ZOO v Kavečanoch. Návštevníci budú môcť obdivovať zvieratá aj počas vianočných sviatkov kedy ich privíta ZOO s vianočnou výzdobou. Na snímke tiger nebol medzi vybranými obdarovanými. Košice – Kavečany 21. decembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta



13. apríla - Desaťmesačné siamské dvojičky, ktoré sa narodili zrastené od pása dolu, oddelili počas náročnej operácie lekári v Texase. Dievčatká prišli na svet ako trojičky, ich sestra Catalina sa však narodila bez vážnych zdravotných problémov.
Ximena (vpravo) a Scarlett Hernandezové-Torresové mali spoločné hrubé črevo a močový mechúr
Foto: TASR/AP


14. apríla - Samček chobotnice menom Inky v novozélandskom Národnom akváriu čakal, kým sa zotmie a personál odíde domov, a potom sa dal na útek. Inky sa pretlačil cez malú dieru v pletive na vrchu svojej nádrže a zošmykol sa z výšky dvoch metrov na dlážku. Potom sa vydal priamo k otvoru odvodňovacieho kanála. Chobotnica s telom veľkým ako rugbyová lopta sa dokázala natiahnuť až k otvoru a pretlačiť sa cezeň. Odtiaľ sa plazila potrubím 50 metrov, až sa nakoniec dostala späť do Tichého oceánu.

19. apríla - Vnuci britskej kráľovnej Alžbety II., princovia William a Harry, navštívili filmové štúdiá Pinewood neďaleko Londýna. Pri prehliadke aktuálneho dejiska nakrúcania ďalšej časti filmových Hviezdnych vojen im spoločníčku robila herečka Daisy Ridleyová, ktorá v pripravovanej snímke stvárňuje jednu z hlavných postáv. Novinka s názvom Hviezdne vojny: Epizóda VIII v réžii rodáka z amerického štátu Maryland Riana Johnsona by do kín mala prísť v roku 2017.
http://gooddayin19.tumblr.com/post/154545348854/henry-wales-prince-harry-2016-recap-april-19


19. apríla - Švédsky princ Carl Philip a jeho manželka princezná Sofia sa stali rodičmi svojho prvorodeného dieťaťa - syna.
Švédska princezná Sofia drží princa Alexandra, vedľa nej stojí jeho otec princ Carl Philip. V kaplnke v paláci Drottningholm 9. septembra 2016 pokrstili svojho 5-mesačného syna.
Foto: TASR/AP


26. apríla - Sestra nedávno zosnulého amerického popového speváka Princea oznámila, že hudobník po sebe nezanechal poslednú vôľu. Tyka Nelsonová zároveň uviedla, že oficiálne požiadala súd v meste Minneapolis, aby ustanovil osobitého správcu, ktorý bude dohliadať na majetok jej brata.

27. apríla - Ruská dopravná polícia oznámila, že desaťročné dievča letelo z Moskvy do Petrohradu bez kontroly totožnosti a bez letenky. Prípad vyvoláva pochybnosti o bezpečnosti na ruských letiskách. Dievča, ktorého totožnosť nezverejnili, odišlo z domu do školy a nevrátilo sa.

29. apríla - Lasica vyradila z prevádzky Veľký hadrónový urýchľovač (LHC) prevádzkovaný Európskou organizáciou pre jadrový výskum (CERN) neďaleko švajčiarskej Ženevy, keď poškodila vedenie 66-kilovoltového transformátora a spôsobila elektrický skrat. Zvieratko incident neprežilo.

30. apríla - S kráľovskou pompou oslávil švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv svoje 70. narodeniny s priateľmi, rodinou a švédskymi občanmi v Štokholme.

MÁJ



1. mája - Britské vydanie magazínu Vogue oslávilo 100. výročie svojho vychádzania s portrétom bývalej Kate Middletonovej, manželky princa Williama, na obálke.
Kate, vojvodkyňa z Cambridge pózuje na obálke britského vydania magazínu Vogue, ktoré oslávi 100. výročie svojho vychádzania.
Foto: TASR/AP


2. apríla - Britská princezná Charlotte oslávila svoje prvé narodeniny. Dcéra princa Williama a Catherine, vojvodkyne z Cambridgea, dostala podľa Kensingtonského paláca nezvyčajné množstvo narodeninových pozdravov a darov z celkovo 64 krajín sveta.

4. mája - Americký herec Eddie Murphy (55) a jeho priateľka Paige Butcherová (36) sa stali rodičmi dcéry, ktorej dali meno Izzy Oona. Dievčatko prišlo na svet v Los Angeles a je už deviatym potomkom tohto herca, ale prvým pre austrálsku modelku Butcherovú.

5. mája - Poriadny chaos v doprave spôsobil v meste Palos de la Frontera na juhozápade Španielska hroch, ktorý utiekol z hosťujúceho cirkusu.


7. mája - Miliardár a zakladateľ čínskeho konglomerátu Tien Groups odmenil 3000 svojich najlepších predajcov - vzal ich na bezplatný výlet do Madridu a počas neho na večeru na tradičné španielske jedlo paella, na býčí zápas a prehliadku paláca kráľa Filipa VI. Zástupca riaditeľa U Tour, Čang Si-laj, informoval, že cesta skupiny, ktorú tvoria väčšinou predajcovia produktov zdravotnej starostlivosti, stála sedem miliónov eur.

10. mája - Bizón sa na základe návrhu zákona, ktorý podpísal prezident Barack Obama, stal oficiálnym národným zvieraťom Spojených štátov.
Na archívnej snímke z 28. apríla 2015 bizón americký počas západu slnka neďaleko Strong City. Bizón sa na základe návrhu zákona, ktorý v pondelok 9. mája 2016 podpísal prezident Barack Obama, stal oficiálnym národným zvieraťom Spojených štátov. Podľa predkladateľov návrhu si toto kedysi takmer vyhynuté zviera zasluhuje tento štatút pre svoj ekonomický a kultúrny význam v dejinách USA.
Foto: TASR/AP


12. mája - Stavebný robotník z amerického štátu New Yorku Bruce Magistro, ktorý vyhral pred štyrmi rokmi milión dolárov v lotérii so stieracími žrebmi, znovu získal hlavnú výhru vo výške milión dolárov. Nemožno ho však nazvať šťastlivec. Po tom, čo Magistro v roku 2012 vyhral milión prvýkrát, jeho manželka Yvonne prehrala trojročný boj s rakovinou. Väčšina peňazí z výhry išla na zaplatenie jej účtov za lekársku starostlivosť.

13. mája - Susannah Mushattová Jonesová, ktorá bola najstarším žijúcim človekom na svete, zomrela v domove dôchodcov v New Yorku vo veku 116 rokov.
Na archívnej snímke z 22. júna 2015 Lois Judgeová drží čiernobielu fotografiu svojej tety Susannah Mushattovej Jonesovej (vpravo) z roku 1939 počas rozhovoru v tetinej izbe v newyorskej štvrti Brooklyn. Susannah Mushattová Jonesová, ktorá bola najstarším žijúcim človekom na svete, zomrela vo štvrtok 12. mája 2016 v domove pre seniorov v New Yorku vo veku 116 rokov. Oznámil to konzultant Gerontologickej výskumnej skupiny Robert Young, ktorý povedal, že bola chorá posledných desať dní. FOTO TASR /AP
Foto: TASR AP


13. mája - Slávnosti pri príležitosti 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. sa konali na Windsorskom hrade prvou z jazdeckých prehliadok, ktorú si spolu s tanečnými i hudobnými vystúpeniami pozrelo okolo 5500 ľudí. Samotná Alžbeta II. mala ešte pred predstavením ďalší dôvod na radosť. Na jazdeckom turnaji Royal Horse Show získal kôň z jej stajne cenu - a samotná kráľovná ako majiteľka 50-librovú poukážku na nákup v jednej z obchodných sietí, čo ju podľa zverejnených záberov tiež zjavne potešilo.

16. mája - Dvadsaťtriročnú ženu pohrýzol v meste Boca Raton v štáte Florida malý žralok. Tamojší denník informoval, že ženu previezli do nemocnice so žralokom stále pripevneným na jej ruke.
Dvadsaťtriročnú ženu pohrýzol v meste Boca Raton v štáte Florida malý žralok.
Foto: Twitter


24. mája - Britský obchodník s jazdenými autami Iain Harris si myslel, keď mu volali z ochranky premiéra Davida Camerona, že má záujem o jazdený Nissan Micru, že ide o žart. Očakával, že bude v dohodnutý čas čakať zbytočne. A bol prekvapený, keď uňho premiér kúpil v piatok toto "lacné univerzálne" auto za necelých 1500 libier (niečo vyše 1900 eur) pre svoju manželku Samanthu.

24. mája - Prvé sedmorčatá vo svete, ktoré zostali nažive, ukončili strednú školu v americkom štáte Iowa, kde od narodenia žijú. Sedmorčatá sa narodili 19. novembra 1997 s pôrodnou hmotnosťou od 1048 do 1474 kilogramov.

26. mája - Amber Deppová, manželka herca Johnnyho Deppa, podala žiadosť o rozvod. Ako dôvod uviedla neprekonateľné rozpory, ktoré ich rok staré manželstvo sprevádzali.
Na archívnej snímke Amber Heardová a Johnny Depp.
Foto: TASR/AP


27. mája - Dedina v hornatej západnej oblasti Číny, kde školáci musia liezť po 800 metrov vysokom bambusovom rebríku pripevnenom k strmému útesu, zrejme dostane oceľové schodisko na zvýšenie bezpečnosti. Nebezpečnú situáciu začali úrady riešiť, keď sa objavili ohromujúce fotografie detí, ako lezú po rebríku alebo na ňom pózujú fotografovi. Miesto sa nachádza v okrese Čao-ťüe v provincii S'-čchuan.

29. mája - Zabudnite na toastovače, mixéry či hrnce. Niektoré snúbenecké páry z Aleje tornád, ako sa hovorovo označuje časť Spojených štátov, kde sa často vyskytujú tornáda, si želá praktický dar: finančný príspevok na bezpečnostnú izbu.

JÚN



1. júna – Filmového herca a bývalého guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzeneggera naháňal pri návšteve safari parku v Juhoafrickej republike slon.


3. júna - Na obálke vydania časopisu Vanity Fair je britská kráľovná Alžbeta II. so svojimi milovanými psami. Autorkou snímky je renomovaná fotografka Annie Leibovitzová.

5. júna - Najstaršia gymnastka planéty podľa Guinnessovej knihy rekordov, Johanna Quaasová z nemeckého Halle absolvovala úspešne svoj prvý zoskok s využitím padáku, a to hneď tandemový. Seniorka venovala zoskok svojej slávnej rovesníčke, britskej kráľovnej Alžbete II., ktorú si podľa vlastných slov váži a ktorej životné dielo oceňuje.

6. júna - Nemecká kancelárka Angela Merkelová už po šiesty raz po sebe a celkovo jedenástykrát obhájila postavenie najvplyvnejšej ženy sveta. Vyplýva to zo zverejneného rebríčka amerického magazínu Forbes, v ktorom celkovo figuruje 100 žien z 29 krajín.

7. júna - Členovia švédskej popovej skupiny ABBA po prvý raz za uplynulých 30 rokov vystúpili spolu na jednom pódiu. Stalo sa tak pri príležitosti 50. výročia skladateľskej spolupráce medzi Björnom Ulvaeusom a Bennym Anderssonom.

8. júna - Pri príležitosti nedávnych 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. sa v Británii objavilo aj pokračovanie ságy o Mackovi Pu. K dobre známym postavám pribudla kráľovná Alžbeta i jej pravnuk princ George. Kniha Winnie the Pooh and the Royal Birthday je venovaná 90. narodeninám kráľovnej i Macka Pu, ktorý sa spolu s Krištofom Robinom vydáva na návštevu Londýna.
Na archívnej snímke z 13. júna 2015 britský princ William drží svojho syna princa Georga, vpravo britská kráľovná Alžbeta II. , druhá vpravo Kate, vojvodkyňa z Cambridge a vľavo britský princ Charles sa pozerajú z balkóna počas vojenskej prehliadky Trooping the Colour v rámci osláv 89. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne. Britská kráľovná Alžbeta II. oslávi 21. apríla 2016 okrúhle 90. narodeniny.
Foto: TASR/AP


8. júna - Opica zavinila celoštátny výpadok elektriny v Keni, informovala hovorkyňa národného dodávateľa elektriny, spoločnosti KenGen. Opica skočila na strechu elektrárne Gitaru v hlavnom meste Nairobi a spadla na transformátor, ktorý svojím pádom vyradila z činnosti.

14. júna - Pomocou Keplerovho vesmírneho teleskopu objavili vedci doteraz najväčšiu planétu mimo našej slnečnej sústavy, ktorá obieha okolo dvoch hviezd. Exoplanéta Kepler-1647b je veľká približne ako Jupiter, jedna z jej dvoch materských hviezd je o niečo väčšia, druhá o niečo menšia ako Slnko, povedal americký astronóm William Welsh na zasadnutí Americkej astronomickej spoločnosti (AAS) v San Diegu.

14. júna - Vo veku 98 rokov zomrela Američanka Margaret Vinciová Heldtová, ktorá v roku 1960 vymyslela vyčesaný natupírovaný drdol, vďaka čomu sa stala slávnou kaderníčkou. Tento ženský účes sa stal v 60. rokoch kultúrnym fenoménom a vyvinul sa do štýlu, ktorý po desaťročia nosili hollywoodske hviezdy na červených kobercoch.
FILE - In this Jan. 19, 2011, file photo, retired hairstylist Margaret Vinci Heldt, poses for a photo at her apartment in Elmhurst, Ill. Heldt, who became a hairstyling industry celebrity after she created the famous beehive hairdo in 1960, has died at age 98. Ahlgrim Funeral Home said Monday, June 13, 2016, that Heldt died Friday at a senior living community. (AP Photo/Caryn Rousseau, File)
Foto: TASR AP


16. júna - Spoločnosť Walta Disneyho otvorila v Šanghaji zábavný park, vôbec prvý takýto komplex v Číne.
Na snímke spoločnosť Walta Disneyho otvorila v Šanghaji zábavný park, vôbec prvý takýto komplex v Číne vo štvrtok 16. júna 2016.
Foto: TASR/AP


18. júna - Americký herec Brad Pitt odštartoval 84. ročník najslávnejších vytrvalostných motoristických pretekov - 24 hodín Le Mans.



25. júna - Slepý a takmer bez srsti je 17-ročný kríženec čivavy a čínskeho chocholatého psa s menom SweePee Rambo zvolili v Kalifornii za najškaredšieho psa sveta.
Jason Wurtz dvíha nad hlavu šestnásťročného kríženca čínskeho chocholatého psa a čivavy menom Sweepee Rambo, ktorý obsadil v súťaži o titul najškaredšieho psa na svete druhé miesto v kalifornskej Petalume 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


29. júna - Americkej speváčke, textárke a herečke Lise Marie Presleyovej nevyšlo ani štvrté manželstvo. Dcéra kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho už nežije s manželom Michaelom Lockwoodom, Dôvod rozchodu je "tradičný" - nezmieriteľné rozdiely.