Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Čítate nás na telefóne? Dnes je Svetový deň bez mobilu

Ilustračná fotografia Foto: thenextweb.com

Deň bez mobilu vyzýva ľudí na zamyslenie sa nad stavom životného prostredia.

Paríž 6. februára (TASR) - Životné prostredie na planéte Zem, to je téma 15. Svetového dňa bez mobilného telefónu a smartfónu. Pripadá na 6. februára, vo Francúzsku sú podujatia k tomuto dňu pripravené v roku 2015 na tri dni - 6., 7. a 8. februára. Francúzsky spisovateľ Phil Marso prišiel na začiatku nového tisícročia s myšlienkou, aby sa raz do roka dodržiaval Svetový deň bez mobilného telefónu.

V roku 2015 je tento svetový deň orientovaný v prvom rade na ochranu životného prostredia. Odrazilo sa to už v názve témy aj v námetoch na uvažovanie o tomto dni - sú zhrnuté do otázky: Škodlivé vlny pre planétu?

Mobilný telefón výrazne zmenil komunikáciu medzi ľuďmi v spoločnosti a trvalo ovplyvnil vzťahy v súkromnej aj pracovnej sfére. V tom najlepšom a zároveň aj najhoršom zmysle slova, uvádza sa v tlačovej správe k tohtoročnému Svetovému dňu bez mobilného telefónu a smartfónu. Smartfóny majú katastrofálne dosahy na planétu Zem. Svetový deň bez mobilného telefónu a smartfónu v tomto roku ponúka na zamyslenie v rámci témy päť námetov.

Na výrobu smartfónu je potrebných 40 ťažkých kovov a škodlivých organických látok. Na ich získanie a na ich ponuku výrobcom dochádza k prudkému nárastu intenzívnej ťažby, následne k zhoršovaniu životného prostredia a k vojnám, napríklad v Konžskej republike.

Zamestnanci výrobných závodov sú počas výroby vystavení účinkom škodlivých látok. Pri ťažbe potrebných materiálov niektoré spoločnosti využívajú prácu detí. Mnohé smartfóny po tom, ako ich majiteľ prestane používať, skončia v odpade, čo má následky na stav podzemných vôd, na pôdu a na ovzdušie. Má rozšírenie používania smartfónov a koncentrácia ich elektromagnetických vĺn vplyv na ovzdušie?, predkladá na zamyslenie Svetový deň bez mobilného telefónu a smartfónu.

Za 15 rokov výrobcovia zdokonalili mobilné telefóny natoľko, že sa viac hovorí o inteligentných mobiloch, či smartfónoch s viacerými rôznymi aplikáciami. Popri základných funkciách - telefonovaní či písaní krátkych textových správ - smartfóny umožňujú využívať ďalšie aplikácie, napríklad navigáciu, elektronickú poštu, fotografovanie, nahrávanie videosekvencií, lokalizáciu pomocou GPS či uhrádzanie platieb.

Moderný komunikačný nástroj síce uľahčuje, ale zároveň aj sťažuje život užívateľovi. Sťažuje v zmysle, že zasahuje do jeho súkromného života. Mnohí ľudia "sú na mobile" 24 hodín denne.

Prvýkrát sa Svetový deň bez mobilu konal 6. februára 2001. Už vtedy trval vo Francúzsku tri dni. Odvtedy sa mobil stal každodenným spoločníkom človeka a zmenil spôsob jeho komunikácie. Svetový deň má podnietiť ľudí k úvahám, ako technologický prostriedok zasiahol do ich správania a komunikácie.

Svetový deň bez mobilného telefónu je od roku 2003 ochrannou značkou a patrí nezávislej štruktúre MEGACOM-IK, ktorú založil spisovateľ Phil Marso. Urobil tak po tom, ako Svetový deň bez telefónu chceli prevziať dve ekologické organizácie.

Phil Marso rozhodne nechce odstrániť mobil zo života človeka. Skôr mu ide o to, aby ľudia využili svetový deň na úvahy a diskusie o mobile či smartfóne. Napokon, tento prostriedok modernej komunikácie sa pre Marsoa stal inšpiračným zdrojom na napísanie kníh: v roku 1999 "Tueur de portable sans mobil apparent", prvej knihy o mobile. Potom tri roky požadoval, aby sa na tému mobilu uskutočnila rozsiahla diskusia. Keďže výsledok nezodpovedal jeho očakávaniam, napísal v roku 2004 dielko "Mobilou": humorne ladené prieskumy o všetkých aspektoch mobilného telefónu na človeka - správaní, zdravotných dosahoch a podobne.

Neskôr ponúkol knižky v podobe krátkych textových správ. Marso je proti nepriateľskému ťaženiu proti mobilom. Jednoducho chce, aby sa jeho občianska iniciatíva rozšírila na celospoločenskú diskusiu o tom, ako mobil mení život jedinca, jeho komunikačných partnerov a ako sa to v spoločnosti prejavuje.

V roku 2010 v rozhovore pre regionálnu webovú stránku nordeclair.fr povedal, že "čoraz viac ľudí má mobil alebo smartfón, (...) čo podľa mňa odľudšťuje vzťahy". "Stačí sa len pozrieť na ľudí v autobusoch - každý je vo svojom vlastnom svete, počúva hudbu, posiela esemesky, pozerá si elektronickú poštu alebo profil na sociálnej sieti, ale nikto sa už nerozpráva, nepozerá sa, čo sa deje v autobuse," zdôraznil Phil Maro. A dodal: "Ľudia síce majú dojem, že viac komunikujú so svojím okolím, ale, v skutočnosti, sa oddeľujú od vzťahu s iným človekom, s neznámym."

Dátum 6. februára je symbolický. Vo francúzskom kalendári naň pripadá sviatok sv. Gastona. Spisovateľa inšpiroval veršík francúzsko-talianskeho speváka, skladateľa a textára Nina Ferrera (1934-98): "Gaston, zvoní tam telefón, nikdy nikto naň neodpovedá".