Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Svetový deň boja proti rakovine má novú kampaň: Dokážeme. Dokážem.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi hlavné príčiny vzniku rakoviny na svete patrí napríklad fajčenie, ktoré spôsobuje rakovinu pľúc, hrdla, úst, pankreasu, močového mechúra, žalúdka a pečene.

Ženeva/New York 2. februára (TASR) - Na tému "Dokážeme. Dokážem." je v rokoch 2016-2018 zameraná kampaň pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine. Pripadá na 4. februára a podľa internetovej stránky Svetového dňa boja proti rakovine kampaň bude akcentovať to, čo môžu všetci (kolektív), alebo jednotlivec urobiť na zníženie globálnej záťaže, za ktorú sa rakovina považuje.

Rakovina ovplyvňuje život každého človeka rôznym spôsobom. Ľudia majú možnosť konať tak, aby znížili jej vplyv na jednotlivca, rodiny či komunity. Svetový deň boja proti rakovine poskytuje príležitosť všetkým, aby sa zamysleli nad tým, čo môžu urobiť v boji proti rakovinovým ochoreniam.

Do prvej časti hesla - Dokážeme. - sa dá zahrnúť to, čo viacero ľudí môže uskutočniť: napríklad podnietiť a pripraviť akciu, podporovať predchádzanie rakoviny, budovať zdravé prostredie, žiadať zlepšovanie prístupu k liečbe rakoviny, podporovať prípravu kvalitnej pracovnej sily v starostlivosti o pacientov s rakovinou, mobilizovať siete podieľajúce sa na podpore vedeckého pokroku v danej oblasti, a podobne. Do druhej časti hesla - Dokážem. - sa radia také možnosti, ako viesť zdravý spôsob života, pochopiť, že včasné zachytenie ochorenia môže zachrániť život, podporovať preventívne prehliadky, ale aj byť samým sebou, milovať a byť milovaný, v prípade možnosti vrátiť sa do práce.

Svetový deň boja proti rakovine sa stal udalosťou, na ktorú každý rok upozorňuje Medzinárodná únia na boj proti rakovine (UICC), Medzinárodné stredisko na výskum rakoviny (International Agency for Research on Cancer, IARC) i Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization, WHO).

Rakovina je všeobecný termín vzťahujúci sa na ochorenia postihujúce ktorúkoľvek časť ľudského organizmu. Ochorenie vyvoláva zhubný nádor (odtiaľ aj termín "nádorové ochorenie"), pre ktorý je charakteristický nekontrolovaný rast s ničením okolitých tkanív i predpoklady pre metastázovanie.

Na celom svete sa najčastejšie vyskytujú - v prípade mužov a podľa počtu úmrtí na svetovej úrovni - rakoviny pľúc, žalúdka, pečene, hrubého čreva a prostaty. Medzi ženami je to rakovina prsníka, pľúc, žalúdka, hrubého čreva a konečníka aj krčku maternice.

Medzi hlavné príčiny vzniku rakoviny na svete patrí napríklad fajčenie, ktoré spôsobuje rakovinu pľúc, hrdla, úst, pankreasu, močového mechúra, žalúdka a pečene. Nebezpečné je aj pasívne fajčenie, teda vdychovanie zafajčeného vzduchu nefajčiarmi. K ďalším rizikovým faktorom sa radia napríklad zvýšená hmotnosť a obezita, nedostatočná spotreba ovocia a zeleniny, nedostatok pohybu, respektíve sedavý spôsob života, požívanie alkoholických nápojov, znečistené ovzdušie v mestách.