Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Magazín

Poznáte svoje číselné údaje o vysokom krvnom tlaku? Môžu vás zachrániť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svetový deň hypertenzie dáva príležitosť informovať verejnosť o včasnom diagnostikovaní a liečbe chorôb vyvolaných vysokým krvným tlakom.

Londýn 17. mája (TASR) - Téma Svetového dňa hypertenzie v roku 2017 akcentuje nevyhnutnosť poznania svojho krvného tlaku. Poznajte svoje číselné údaje s cieľom zvýšenia povedomia o vysokom krvnom tlaku medzi ľuďmi na celom svete - tak sformulovala tohtoročnú tému Svetového dňa hypertenzie, ktorý pripadá na 17. mája, Svetová liga pre hypertenziu (World Hypertension League, WHL).

Tento deň jeho organizátori zo Svetovej ligy pre hypertenziu vyhlásili 14. mája 2005 s tým, aby sa odvtedy pravidelne upozorňovalo na možnosť predchádzať zdravotným následkom vyvolaným hypertenziou, vysokým krvným tlakom - napríklad mozgovej cievnej príhode či ochoreniam srdca a obličiek. Medzinárodná spoločnosť hypertenzie (International Society of Hypertension, ISH) už v roku 2013 zdôraznila, že v rokoch 2013-2018 počas Svetového dňa hypertenzie sa v jeho téme bude vyzdvihovať význam poznania čísel svojho krvného tlaku.



Svetový deň hypertenzie dáva príležitosť informovať verejnosť o dôležitosti poznania svojho krvného tlaku, o prevencii, včasnom diagnostikovaní a liečbe chorôb vyvolaných vysokým krvným tlakom.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje hypertenziu za "tichého zabijaka" a odborníci v súvislosti s výskytom a jej nárastom v populácii hovoria o modernej epidémii. Vedci v súvislosti s hypertenziou uvádzajú, že v súčasnosti na následky hypertenzie ročne zomiera deväť miliónov ľudí na svete. Pritom hypertenzii sa dá predchádzať a dá sa liečiť, podotýkajú odborníci.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Pojem arteriálna hypertenzia sa vymedzuje ako ochorenie charakterizované zvýšeným tepnovým tlakom vo veľkom krvnom obehu. Arteriálna hypertenzia sa považuje za najčastejšie ochorenie srdcovo-cievneho systému. O arteriálnej hypertenzii sa hovorí, ak krvný tlak presiahne hranicu 140/90 mmHg.

Neliečenie hypertenzie môže po rokoch vyvolať zlyhávanie srdcovej činnosti.

Vysoký tlak a iné rizikové faktory spôsobujú väčšinu kardiovaskulárnych ochorení



Vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia, postihuje celosvetovo viac ako miliardu dospelých. Je najsilnejším rizikovým faktorom pre rozvoj srdcovocievnych chorôb. Až 54 percent prípadov cievnej mozgovej príhody a 47 percent srdcových infarktov vzniká ako dôsledok hypertenzie.

Robert Hatala z Kliniky kardiológie a angiológie Národného ústavu srdcových chorôb (NÚSCH) v Bratislave dnes na stretnutí s novinármi zdôraznil, že vysoký krvný tlak, fajčenie, nadváha, zlý metabolizmus tukov, nedostatok pohybu a ďalšie rizikové faktory sú zodpovedné za 88 percent chorobnosti a úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia. Mužov na Slovensku a iných stredoeurópskych štátoch, ale aj v USA, Austrálii a inde najviac zabíja fajčenie a vysoký krvný tlak a ženy vysoký tlak a obezita. Pacienti s vysokým tlakom majú tiež 2,5-krát vyššie riziko vzniku cukrovky.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Štúdia SPRINT, na ktorej sa zúčastnilo 9361 pacientov, jednoznačne preukázala prínos intenzívnej liečby hybertenzie, ktorá viedla k poklesu rizika infarktu, mozgovej mŕtvice, akútneho koronárneho systému a srdcového zlyhania až o 25 percent. Riziko kardiovaskulárneho úmrtia sa znížilo až o 43 percent. Za najoptimálnejší sa považuje systolický, tzv. horný tlak nižší ako 140 mmHg a tzv. spodný tlak nižší ako 90 mmHg.

Hatala zdôraznil, že úspešnosť liečby vysokého krvného tlaku závisí v značnej miere od disciplinovanosti pacientov. Žiaľ, len asi jedna tretina pacientov si uvedomuje, že lieky na vysoký tlak treba, podobne ako pri cukrovke, užívať celoživotne. Zistilo sa, že asi jedna tretina pacientov prestane lieky proti vysokému tlaku užívať po mesiaci či niekoľkých mesiacoch alebo neužívajú všetky, ktoré im lekár predpíše.

Eva Goncalvesová z NÚSCH poukázala na dôležitosť správnej komunikácie medzi lekárom a pacientom a ochoty pacientov akceptovať rady lekára. Podľa výsledkov klinických štúdií menej ako polovica pacientov dobre porozumie informáciám a odporúčaniam lekára. Približne jedna tretina pacientov odporúčania lekára prijme, ďalšie tretina ich ignoruje a jedna tretina sa riadi radami lekára, ale nie dostatočne.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Zástupcovia občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce informovali o pilotnom edukačno-preventívnom projekte tour s názvom "Chránime vaše srdcia", ktorý uskutočnia tento rok. Začne sa 22. mája v Trnave na Veternej ulici.

Mobilná ambulancia bude mať 12 zastávok - v Trnave, Piešťanoch, Bánovciach nad Bebravou, Nitre, Partizánskom, Trenčíne, Martine, Liptovskom Mikuláši, Brezne, Spišskej Novej Vsi, Prešove a Michalovciach. Výjazdy do týchto miest sa uskutočnia v dňoch 22. mája až 2. júna. Návštevníci si v týchto mobilných ambulanciách od 12.00 h do maximálne 20.00 h môžu bezplatne nechať zmerať krvný tlak, fibriláciu predsiení, tuk v tele, cukor alebo cholesterol a tak mohli preventívne "chrániť svoje srdce". Takisto sa záujemcovia budú môcť zaregistrovať do OZ Únia pre zdravšie srdce a získavať celoročne zaujímavé benefity, ktoré občianske združenie ponúka len svojim registrovaným členom.

Pacienti a všetci záujemcovia o srdcovocievne ochorenia, ich liečbu a prevenciu, nájdu informácie a praktické rady na webstránke - www.presrdce.eu.