Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Magazín

Pred 50 rokmi sa začala Svetová meteorologická služba

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Každý rok 23. marca Svetová meteorologická organizácia (WMO) a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový deň meteorológie na osobitnú tému.

Ženeva/Bratislava 23. marca (TASR) - Pozorovanie počasia s cieľom chrániť životy a majetok ľudí - to je v roku 2013 téma Svetového meteorologického dňa, ktorý pripadá na 23. marca. V tomto roku sa Svetový meteorologický deň nesie v znamení osláv 50. výročia spustenia Svetovej meteorologickej služby.

Generálny riaditeľ Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Michel Jarraud dnes v Ženeve prednesie úvodný prejav pred oficiálnymi oslavami 50. výročia Svetovej meteorologickej služby. Svetová meteorologická organizácia pripravila vo svojom ženevskom sídle Vedecké a technické fórum s účasťou renomovaných odborníkov z celého sveta. Špecialisti na ňom zhodnotia doterajší vývoj v oblasti Svetovej meteorologickej služby a načrtnú hlavné rysy vývoja v 21. storočí.

Svetový meteorologický deň sa pripomína po Svetovom dni vody, ktorý je stanovený na 22. marca.

Deň otvorených dverí 22. marca a 23. marca pripravil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko na internetovej stránke pozval záujemcov dňa 22. marca 2013 do regionálnych pracovísk v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a do Aerologického a radiačného centra Poprad-Gánovce. V sobotu 23. marca je možné prísť si pozrieť pracovisko Bratislava-Koliba, a meteorologické stanice a observatóriá napríklad v Dudinciach, Hurbanove, Lieseku, na Lomnickom štíte, v Telgárte, Trebišove-Milhostove, ako i letiská v Kamenici nad Cirochou, Nitre-Janíkovciach a Prievidzi.

Každý rok na inú tému

Každý rok 23. marca Svetová meteorologická organizácia (WMO) a jej 191 členských štátov vrátane Slovenska slávi Svetový deň meteorológie na osobitnú tému. Tento deň je spomienkou na 23. marec 1950, keď vstúpil do platnosti Dohovor o Svetovej meteorologickej organizácii, na základe ktorého WMO vznikla. V roku 1951 sa WMO stala špecializovanou agentúrou OSN. WMO je nástupkyňou po Medzinárodnej meteorologickej organizácii (IMO), založenej v roku 1873.

Svetová meteorologická organizácia so sídlom v Ženeve predstavuje autoritu vo všetkom, čo sa týka stavu a pohybu v atmosfére, skúma jej interaktivity s oceánmi, študuje prejavy súvisiace s ovzduším, rovnako aj hydrológiu a súvisiace geofyzikálne javy. Veľmi zjednodušene povedané, zaujíma sa o všetko, čo súvisí s meteorológiou, klimatológiou, hydrológiou, ovzduším a jeho ochranou.

Počasie, ovzdušie a vodný kolobeh nepoznajú štátne hranice, preto je potrebná účinná medzinárodná spolupráca na zabezpečenie rozvoja meteorológie a operačnej hydrológie. Práve WMO poskytuje účinný rámec na medzinárodnú spoluprácu v daných oblastiach.