Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

SVETOVÝ DEŇ MLIEKA: Mliečne hliadky v uliciach podporia vaše zdravie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ponúkať budú mlieko a mliečne výrobky širokej verejnosti v ôsmich mestách.

Bratislava 16. mája (TASR) - K oslavám Svetového dňa mlieka sa dnes pripoja aj slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia. Organizujú takzvané Mliečne hliadky, ktoré budú ponúkať mlieko a mliečne výrobky širokej verejnosti v ôsmich mestách.

Svetový deň pripomína význam konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov ako dôležitej zložky výživy. Ich spotreba na Slovensku sa pohybuje na úrovni 165 kilogramov na osobu za rok, pričom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 220 kg na osobu za rok. Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú zdrojom výživy pre ľudský organizmus a podieľajú sa na prevencii proti ochoreniam, ako sú napríklad osteoporóza, trombóza alebo vysoký krvný tlak.



Aktivita Mliečne hliadky je súčasťou projektu Slovenská mliečna rodina, v rámci ktorého prebieha propagačná a komunikačná kampaň na podporu spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska. Tento projekt je financovaný z prostriedkov Mliečneho fondu, ktorý je tvorený zo zdrojov slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka.

TASR informácie poskytla Katarína Načiniaková z agentúry Botticelli.

Deti zo Žitného ostrova a Bratislavy sa zapoja do Mliečnej cesty



Zvýšiť povedomie detí o význame mlieka a mliečnych výrobkov v zdravej výžive je cieľom prezentačnej akcie Mliečna cesta Kukkonia. Uskutoční pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa mlieka a zapoja sa do nej deti z Dunajskej Stredy, Šamorína a Bratislavy. Jej súčasťou budú prednášky, premietanie krátkeho filmu a ochutnávky mliečnych produktov. TASR o tom informovala marketingová manažérka spoločnosti Kukkonia Anna Molnárová.

"Dnes dopoludnia očakávame predškolákov a školákov v Dunajskej Strede na Korze Bélu Bartóka, kde si môžu pochutiť na mlieku. V stredu a vo štvrtok, 17. a 18. mája budeme mliečne výrobky prezentovať v základných školách v Šamoríne a 19. mája v Bratislave v Základnej škole na Medzilaboreckej ulici," spresnila Molnárová. Ako uviedla, akcia je zameraná na správnu výživu a životosprávu detí. Podľa prieskumov približne päť percent školského veku neraňajkuje a 25 percent si do školy nenosí desiatu.



"Alarmujúca je u školákov aj vysoká denná konzumácia sladených bublinkových nápojov, aj preto je naším cieľom upriamiť pozornosť na mlieko a mliečne produkty, ktoré sú plnohodnotnou výživou rastúceho organizmu," objasnila Molnárová. V strave detí podľa nej nesmú chýbať nielen pre obsah plnohodnotných bielkovín, ale aj preto, že dieťa z mlieka získava podstatnú časť vápnika. Ten je nevyhnutný pre rast, kvalitnú kostru a zuby.

Molnárová informovala, že deti sa v rámci Mliečnej cesty Kukkonia na prednáške oboznámia s produkciou mlieka, ochutnajú mliečne výrobky spoločnosti, vrátane bezlaktózového mlieka a z krátkeho filmu získajú poznatky o Žitnom ostrove.

V metropole východu záujem o mlieko ľudia veľmi nemajú



Košičania môžu dnes predpoludním ochutnať v rámci Svetového dňa mlieka v centre mesta mlieko a syry. Mliečne hliadky, ktoré ich rozdávajú, majú za cieľ motivovať ľudí k vyššej spotrebe mlieka. Tá je totiž v porovnaní s okolitými krajinami veľmi nízka. Podujatie zorganizovali slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka.

Podľa dobrovoľníčok ľudia v uliciach Košíc o mlieko záujem veľmi nemajú. "Keď im ponúkame mliečne výrobky, berú si viac syr. Mlieko si väčšina ľudí od nás ani nevzala. Pozitívne reagovali viac starší ľudia. Niektorí tvrdia, že ho nepijú preto, lebo majú intoleranciu na laktózu alebo im nechutí," povedala pre TASR dobrovoľníčka a zároveň študentka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Alica Bekéniová.

Prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár tvrdí, že na Slovensku je veľmi nízka spotreba mlieka. "Odporúčaná dávka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je 220 kilogramov na osobu. U nás sme približne od 90. rokov klesli na minimum a to 145 kilogramov na osobu. Postupne sa nám tú hranicu darí zvyšovať. Minulý rok sme dosiahli hranicu 169 kilogramov, ale stále je to extrémne nízke číslo. Okolité krajiny majú vyššiu spotrebu. Česká republika je na 280 kilogramoch," vysvetlil pre TASR Voskár.

"Spotreba čistého mlieka je u nás približne 57 kilogramov alebo litrov na osobu a rok. Čo sa týka kyslomliečnych výrobkov, nápojov a jogurtov, tam sa nám darí spotrebu zvyšovať a momentálne predstavuje približne 20 kilogramov na osobu a rok,“ skonštatoval Voskár.

Za nezáujmom o mlieko vidí viacero dôvodov. "Najzávažnejším je, že sme stratili jednu až dve generácie. Výchova totiž začína od útleho veku. Pamätáme si mliečne desiaty. Jedna až dve generácie si odvykli od požívania mlieka a mliečnych výrobkov. Druhým dôvodom je agrárna a potravinová politika. Z pohľadu produkcie mlieka sme krajinou, ktorá má najnižšiu produkciu mlieka. Snažíme sa v rámci našich možností vytvárať vlastné zdroje pre marketing a osvetu, mliekari aj mliečni farmári sa zbierame do spoločnej pokladničky a snažíme sa robiť rôzne aktivity," povedal Voskár s tým, že rokujú s ministerstvom pôdohospodárstva, čo sa týka podpory spotreby mlieka v školách.

Ako dodal, tento rok chcú opäť spustiť projekt Adoptuj svoju kravičku, ktorý v minulosti realizovali.