Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Svetový šampión v hre go stratil reč po druhej prehre s počítačom

Na snímke muž sleduje na televíznej obrazovke 18-násobného svetového šampióna Juhokórejčana I Se-dola počas stolovej hry go proti počítačovému programu AlphaGo z dielne spoločnosti Google. Foto: TASR/AP

Víťazstvo počítačového programu, ktorý bol navrhnutý tak, aby túto intuíciu napodobňoval, podľa odborníkov predstavuje prelom vo vývoji umelej inteligencie.

Soul 10. marca (TASR) - Počítačový program AlphaGo z dielne Google dnes aj v druhom z piatich očakávaných zápasov v stolovej hre go porazil jej 18-násobného svetového šampióna, Juhokórejčana I Se-dola. Informovala o tom agentúra AP.

Táto stará, pôvodom čínska hra, je jednou z najzložitejších a vôbec najkreatívnejších na svete. Jej hráči majú na hracej ploche takmer neobmedzený počet možných ťahov, v dôsledku čoho sa musia spoliehať najmä na svoju intuíciu.

Víťazstvo počítačového programu, ktorý bol navrhnutý tak, aby túto intuíciu napodobňoval, podľa odborníkov predstavuje prelom vo vývoji umelej inteligencie.

Na snímke 18-násobný svetový šampión Juhokórejčan I Se-dol na tlačovej konferencii po skončení stolovej hry go proti počítačovému programu AlphaGo z dielne spoločnosti Google.
Foto: TASR/AP
"Celkom som stratil reč. Z mojej strany to bola jasná prehra. Od začiatku nebol ani jeden moment, v ktorom by som si mohol pomyslieť, že víťazím," povedal po skončení vyše štvorhodinového zápasu 33-ročný I Se-dol, jeden z najlepších hráčov go na svete.

Uviedol to na tlačovej konferencii naživo vysielanej cez server YouTube. Podľa agentúry AP bol pritom viditeľne smutný a poblednutý.

Dnešný i stredajší zápas sledovali naživo v televízii a na YouTube státisíce ľudí. Zvyšné tri kolá by sa mali odohrať do budúceho utorka.

Na snímke diváci sledujú na obrovskej obrazovke 18-násobného svetového šampióna Juhokórejčana I Se-dola počas stolovej hry go proti počítačovému programu AlphaGo z dielne spoločnosti Google.
Foto: TASR/AP
Ak AlphaGo vyhrá aj ďalší zápas, jeho tvorcovia si budú môcť nárokovať cenu pre víťaza duelu vo výške milión dolárov. Tím AlphaGo avizoval, že peniaze venuje pre potreby Detského fondu OSN (UNICEF) a iných neziskových organizácií. I Se-dol prisľúbil, že v každom prípade odohrá všetkých päť plánovaných zápasov.

Experti na umelú inteligenciu ešte nedávno predpovedali, že potrvá celé desaťročia, kým počítačový program zvíťazí v go nad človekom. AlphaGo ich však prekvapil už vlani, keď porazil európskeho šampióna v tejto hre.