Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Sviatok susedov vo Francúzsku je zameraný proti plytvaniu potravinami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spočiatku susedom v núdzi pomáhali materiálne, chudobným rodinám prispeli na Vianoce, osobu s obmedzenou pohyblivosťou zaviezli, kam potrebovala.

Paríž/Brusel/Ženeva 25. mája (TASR) - Proti plytvaniu potravinami je tematicky zameraný Sviatok susedov vo Francúzsku. Po rozšírení do ďalších krajín sa stal známym aj ako Európsky dňa susedov. V roku 2016 pripadol na piatok 27. mája a vo Francúzsku sa bude sláviť 16. raz. V tomto roku prevzal patronát nad Európskym dňom susedov predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Sviatok susedov prekročil hranice Paríža, kde v roku 1999 vznikol, Francúzska a dokonca aj Európy. Vo väčšine krajín sa Európsky deň susedov koná v posledný májový piatok.

Podľa Nadácie Goodplanet, ktorá je partnerom tohtoročného Sviatku susedov, sa v súčasnosti tretina svetovej produkcie potravín stráca, alebo sa ňou plytvá. Hlavnou príčinou tohto javu sú spotrebitelia. Nadácia Goodplanet pripomenula pri príležitosti Európskeho dňa susedov, že k osobitne vysokému plytvaniu potravinami dochádza pri akciách organizovaných kolektívne na podporu či posilnenie vzájomných vzťahov, akými sú napríklad pikniky, či aperitívy a podobne. Pritom niekoľko jednoduchých a účinných opatrení môže zamedziť plytvaniu potravinami. "Nech nad sviatkom prevládne zdravý rozum a planéta z toho bude mať úžitok," predoslala zmienená nadácia. Preto program tohtoročného Európskeho dňa susedov nesie motto: "Riešenie je na tanieri."

Cieľom Európskeho dňa susedov, ktorý sa od roku 2003 stal iniciatívou Európskej federácie miestnej solidarity, je prekonanie individualizmu a ľahostajnosti ľudí a posilnenie sociálnej súdržnosti v Európe. Princíp tohto dňa spočíva v tom, aby sa susedia z domu alebo mestskej štvrte stretli pri prestretom stole. Je najmä na samotných občanoch, aby tento sviatok organizovali.

Pôvodný Sviatok susedov, ktorého základy položil v roku 1990 Atanase Périfan a skupina ľudí zo združenia Parížski priatelia v 17. obvode v meste na Seine, sa riadil princípom "proti izolovaniu sa ľudí v domoch treba začať upevňovať spoločenskú solidaritu". Podnetom pre Atanasa Périfana na oživenie a socializáciu susedských vzťahov sa stala skutočnosť: zistil, že vekovo staršia suseda zomrela pred štyrmi mesiacmi vo svojom byte.

Spočiatku susedom v núdzi pomáhali materiálne, chudobným rodinám prispeli na Vianoce, osobu s obmedzenou pohyblivosťou zaviezli, kam potrebovala.

V roku 1999 Parížski priatelia spustili akciu Sviatok susedov v 17. obvode a zaznamenali značný úspech: hneď v tom roku sa zapojilo 800 domov a vyše 10.000 ľudí. Už na ďalší rok akcia nadobudla národný francúzsky rozmer. V roku 2001 sa na nej zúčastnil milión osôb.

O dva roky neskôr, v roku 2003, Atanase Périfan navrhol primátorovi Paríža, aby podujatie rozšíril na európsky kontinent. Bertrand Delanoë (hlava mesta Paríž v rokoch 2001-2014) vyzval primátorov Ríma, Bruselu aj Ženevy, aby sa pripojili a spolu spustili Európsky deň susedov (European Neighbours' Day alebo, alebo, ako ho nazývajú Francúzi, Európsky sviatok susedov). V roku 2005 mal Európsky deň susedov skutočne európsku dimenziu - v 450 mestách 16 krajín, z toho 13 európskych, ho slávilo 4,5 milióna osôb. V minulosti sa postupne pridávali aj mestá vo Švajčiarsku, Srbsku, Kanade, Turecku, na Ukrajine, v Japonsku, Togu, v roku 2012 i v Konžskej demokratickej republike (KDR).

Európsky deň susedov sa stal konkrétnym prejavom počiatočného predpokladu - "žiť spolu lepšie" nepozná hranice.

V roku 2015 sa na Európskom dni susedov vo vyše 30 krajinách sveta, z toho 17 z Európskej únie, zúčastnilo 14 miliónov ľudí.