Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Speváka na Eurovíziu vysiela aj samozvaná Donecká ľudová republika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko bude na súťaži Eurosong zastupovať 27-ročná speváčka Julija Samojlovová, ktorá sa predstaví piesňou Flame Is Burning.

Doneck 14. marca (TASR) - Samozvanú Doneckú ľudovú republiku (LR) bude v máji na pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie zastupovať Nikita Džigurda, ktorý sa občanom tejto odštiepeneckej republiky v Donbase stal len minulý týždeň.

Ako informoval na svojej stránke na sociálnej sieti Instagram, jeho účasť odobril najvyšší predstaviteľ DĽR Denis Pušilin.

Džigurda, ktorý bol sovietskym a potom ukrajinským hercom, režisérom, scenáristom a spevákom, želanie stať sa občanom DĽR vysvetlil svojím "nesúhlasom s oficiálnou politikou Kyjeva a činnosťou ukrajinských nacionalistov". Svojrázny umelec, ktorý sa okrem iného preslávil rôznymi škandálmi, žiadal aj o ruské občianstvo, ale bol odmietnutý.

Rusko bude na súťaži Eurosong zastupovať 27-ročná speváčka Julija Samojlovová, ktorá sa predstaví piesňou Flame Is Burning.

Ukrajinská tajná služba SBU už v pondelok avizovala, že Samojlovovú preverí a na základe toho rozhodne, či speváčke povolí vstup na územie Ukrajiny.

Ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko v utorok pripustil, že Samojlovovú v prípade, že by robila "politické vyhlásenia", môžu na Ukrajinu aj nepustiť.

Dodal však, že ak Samojlovová "verejne nevystupovala v prospech anexie Krymského polostrova a agresie voči Ukrajine", nevidí žiadny problém, ktorý by bránil jej účasti na súťaži o Veľkú cenu Eurovízie. Dodal, že Ukrajina sa bude len tešiť vystúpeniu predstaviteľa Ruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzičasom v Moskve potvrdil, že Samojlovová na okupovaný Krym zavítala.