Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Magazín

Symbolom Vianoc je vyzdobený stromček, pre katolíkov aj betlehemy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami alebo guľami možno interpretovať rôzne.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je, tak ako v mnohých iných krajinách, vyzdobený vianočný stromček v domácnostiach i na verejných priestranstvách. Na námestiach miest a obcí či v obchodných centrách, ale i v mnohých inštitúciách či na pracoviskách vytvára ozdobený stromček sviatočnú atmosféru už niekoľko týždňov pred Vianocami. Stromčeky nechýbajú ani v kostoloch.

Okrem živých smrekov, jedličiek či borovíc používajú v mnohých domácnostiach umelé vianočné stromčeky. Kým v minulosti sa stromčeky viac vyzdobovali napríklad orechmi, jablkami či doma vyrobenými sladkosťami, v súčasnosti sú to najmä sklenené gule a iné moderné ozdoby. Nechýbajú ani rôzne čokoládové figúrky a salónky, hlavne v rodinách s malými deťmi. Na Slovensku sa veľa používajú aj ozdoby z prírodných materiálov - napríklad z dreva, slamy, kukuričného šúpolia alebo z textilu.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami alebo guľami možno interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Vianočný stromček sa však stavia aj na počesť príchodu Spasiteľa, ktorého so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista, ktorý je Svetlom sveta.

Pre katolíckych veriacich sú významným symbolom vianočných sviatkov scény betlehema s jasličkami, postavami Svätej rodiny, troch mudrcov z Východu, ktorí priniesli Ježiškovi dary, anjelov, pastierov, oviec a pod.