Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Syn sýrskeho prezidenta: Viem, aký typ človeka je môj otec

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Háfiz Asad (15) je členom sýrskej delegácie na Medzinárodnej matematickej olympiáde, dvojtýždňovom podujatí, ktoré sa koná v brazílskom meste Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro 19. júla (TASR) - Syn sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyhlásil, že ľudia, ktorí označujú jeho otca za diktátora, nerozumejú realite v jeho krajine, a že obyvateľstvo ho jednotne podporuje v jeho boji proti "votrelcom". Informoval o tom v pondelok 17. júla brazílsky denník O Globo.

Háfiz Asad (15) je členom sýrskej delegácie na Medzinárodnej matematickej olympiáde, dvojtýždňovom podujatí, ktoré sa koná v brazílskom meste Rio de Janeiro. Olympiádu organizuje Inštitút čistej a aplikovanej matematiky (IMPA). Mladý Asad údajne počas svojho pobytu v Riu navštívil sochu Krista Spasiteľa a horu s názvom Cukrová homoľa.

Háfiz Asad, ktorý dostal meno po svojom starom otcovi, sa počas pobytu v Riu správal nenápadne - až do interview s reportérom denníka O Globo. Ten sa ho tiež spýtal, ako vníma ľudí, ktorí jeho otca označujú za diktátora.

"Viem, aký je môj otec typ človeka. Je prezident, a tak o ňom ľudia toho veľa narozprávajú. Mnohí sú zaslepení. Ale to, čo o ňom hovoria, nie je realita," odpovedal Háfiz Asad na otázku reportéra.

"Vidím tú hrôzu, ktorá sa deje v mojej krajine," povedal syn sýrskeho prezidenta. "Obyvateľstvo a vláda sú jednotní v boji proti votrelcom, ktorí obsadzujú krajinu," dodal.

Brazília prijala v posledných rokoch viac utečencov pred sýrskym konfliktom než ktorákoľvek iná krajina v Latinskej Amerike - vyše 2300. Žije tam tiež veľká, rozptýlená sýrska menšina, ktorá začala prichádzať v čase migrácie začiatkom 20. storočia.