Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ohrozené sysle pasienkové sa prebudili zo zimného spánku neskôr

Syseľ pasienkový, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za posledné dva roky sa podarilo v rámci projektu LIFE Energia obnoviť populácie sysľov na dvoch lokalitách v Slovenskom krase.

Bratislava 27. marca (TASR) - Sysle pasienkové sa tento rok prebudili zo zimného spánku neskôr. "Pre dlhšie trvajúcu zimu sa prebrali trochu neskôr – minulý rok to bolo už koncom februára, tento rok sa prvé sysle prebrali 3. marca," hovorí Ervín Hapl z Ochrany dravcov na Slovensku. V minulosti bežný druh je v súčasnosti na Slovensku ohrozený. Za posledné dva roky sa podarilo v rámci projektu LIFE Energia obnoviť populácie sysľov na dvoch lokalitách v Slovenskom krase.

Syseľ predstavuje veľmi dôležitú korisť pre orla kráľovského a sokola rároha. "Patrí medzi druhy, ktoré zimu prečkávajú tzv. pravým zimným spánkom (hibernáciou) – pred zimou sa poriadne vykŕmia a chladné dni s nedostatkom potravy prespia vo svojich norách. Prvé jarné lúče zobudili zatiaľ 80 sysľov v Gemerskej Hôrke a desať sysľov v Hrhove, postupne budú vstávať ďalšie. Aj túto sezónu budeme pokračovať v potrebných opatreniach tak, aby sme obe populácie stabilizovali," povedal Hapl.

Na oboch spomínaných lokalitách rozširujú od roku 2015 rozlohu, kde môžu sysle žiť. "Jednak vyčistením plochy od náletov drevín a krovín a tiež kosením s použitím špeciálneho traktora zakúpeného v rámci projektu. Sysle tiež prikrmujeme – najmä pred zimou alebo na jar, keď sa preberú zo zimného spánku. V prípade Gemerskej Hôrky sme prišli doslova v poslednej chvíli – bolo tu už len posledných pár jedincov, ktoré by bez pomoci človeka s najväčšou pravdepodobnosťou v nasledujúcich dvoch – troch rokoch vyhynuli," skonštatoval Hapl.

Projekt LIFE Energia podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Projekt realizujú od septembra 2014 do decembra 2019 organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a. s., Západoslovenská distribučná, a. s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR.