Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

TABLET.TV: Autá bez šoférov vyrazili na cesty

Foto: TABLET.TV

Povolenie jazdiť po cestách dostalo napríklad sedem takýchto áut Googlu, ktoré mali najazdené cez štvrť milióna kilometrov v ostrej premávke.

Nevada 19. augusta (TABLET.TV) - Keď americký štát Nevada, ako prvý štát USA, povolil na cestách autá, ktoré riadi autopilot, čiže navigačný systém s kamerami, radarom a laserovými diaľkometmi, spustil tým lavínu testovacích jázd rôznych automobiliek. Takéto auto, ktoré si vystačí aj bez šoféra, začali skúšať napríklad Mercedes-Benz, Tesla, Volkswagen, Honda, Chrysler, ale aj technologickí giganti Google a Apple. Na skúšobnej jazde sa síce zúčastňuje aj šofér, ale to len preto, aby bol v prípade núdze pripravený zasiahnuť.

Povolenie jazdiť po cestách dostalo napríklad sedem takýchto áut Googlu, ktoré mali najazdené cez štvrť milióna kilometrov v ostrej premávke. Štatistiky uvádzajú, že u spomínaných vozidiel bola zaznamenaná jediná nehoda, aj to len vtedy, keď zlyhal ľudský faktor. Prevratný automobil pracuje na navigácii od firmy Google a na zmapovanie terénu okolo seba reaguje pomocou laserov.

Aj plány amerického Applu na vytvorenie samoriadiaceho auta tzv. Projekt Titan sú zrejme k svojmu cieľu bližšie, než sa doteraz predpokladalo. Kalifornská spoločnosť sa podľa britských médií chystá spustiť prvé testy svojich vozidiel iCar. Apple vo veľkom naberá odborníkov z oblasti automobilového priemyslu a elektroniky. Zároveň hľadá lokality ideálne na testovanie počítačmi riadených vozidiel. V hre je komplex GoMentum Station, bývalá vojenská základňa neďaleko San Francisca, ktorá je dnes upravená tak, aby simulovala bežné dopravné prostredie.
Je tam až 32 kilometrov ciest vrátane železničných priechodov, tunelov či ohrád pre dobytok. „S Applom sme uzatvorili tajnú dohodu, nič povedať nemôžeme. Ale boli tu a priestory ich zaujali,“ potvrdil Randy Iwasaki, riaditeľ spoločnosti, ktorá GoMentum Station vlastní.

Ak sa tieto indície potvrdia, Apple bude musieť zdieľať tento priestor s ostatnými výrobcami automobilov. Honda, Mercedes-Benz a BMW tu už testujú svoje prototypy. Nemecké automobilky sa spojili, aby nakúpili technológiu Nokie v pomyslenom závode o vytvorenie auta bez šoféra. Japonská automobilka Honda plánuje použiť bezšoférsku verziu svojho modelu RLX.

Apple verí, že firmy Fiat-Chrysler a BMW budú jeho potenciálni partneri, napríklad môžu mu dodávať karosárske a niektoré ďalšie diely. Generálny riaditeľ Apple Tim Cook usporiadal v posledných mesiacoch sériu stretnutí s manažérmi automobiliek. Takisto si prenajal inžinierov z Tesla Motors a Mercedes-Benz.

Okrem týchto firiem investuje do robotických automobilov napríklad aj taxislužba Uber. O budúcnosti áut bez vodičov je zdá sa rozhodnuté. Šoférovanie pri jazde autom sa stane len zábavou nie nevyhnutnosťou.


AUTÁ BEZ ŠOFÉROV VYRAZILI NA CESTY by terazmedia