Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Taliani zapožičajú da Vinciho diela na výstavu do Francúzska

Na snímke Vitruviánsky muž od Leonarda da Vinci. Foto: TASR - František Iván

Na základe bilaterálnej dohody Francúzsko recipročne zapožičia do Talianska maľby a kresby od talianskeho majstra Rafaela, ktoré sa objavia na budúci rok v marci na výstave v Ríme.

Benátky 17. októbra (TASR) - Taliansky súd v stredu zamietol pokus na poslednú chvíľu zabrániť zapožičaniu ikonickej kresby od Leonarda da Vinciho "Vitruviánsky muž" a jeho ďalších diel francúzskemu múzeu Louvre, čím sa ukončil trpký kultúrny spor.

Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Súd minulý týždeň pozastavil platnosť pôžičky tohto svetoznámeho umeleckého diela, ktoré sa má tento mesiac objaviť na veľkej výstave v Louvri pri príležitosti 500. výročia da Vinciho úmrtia. Súd tak urobil po tom, ako skupina s názvom Italia Nostra (Naše Taliansko) podala sťažnosť s tým, že kresba je príliš krehká na prevoz.

Dielo je poistené na najmenej jednu miliardu eur, uviedli talianske médiá.

Benátsky súd vo svojom finálnom rozhodnutí argumentoval "výnimočným globálnym významom výstavy (v Louvri) a túžbou (Talianska) maximalizovať potenciál svojho dedičstva".

Kresba "Vitruviánsky muž" je uchovávaná v bezpečnostnej miestnosti s kontrolovanou klímou v benátskej Galleria dell'Accademia a iba zriedkavo je vystavovaná verejnosti. Kresba s rozmermi 35 x 25 centimetrov zobrazuje proporcie ľudského tela podľa starorímskeho architekta Vitruvia.

Postava muža je stvárnená s nohami od seba i spolu v dvoch prekrývajúcich sa obrazoch vo vnútri štvorca a kruhu, pričom ruky má rozpažené v dvoch rozličných uhloch. Ide o vrcholný príklad renesančnej kombinácie umenia a matematiky.

Na základe bilaterálnej dohody Francúzsko recipročne zapožičia do Talianska maľby a kresby od talianskeho majstra Rafaela, ktoré sa objavia na budúci rok v marci na výstave v Ríme.

Celosvetovo je zachovaných menej než 20 da Vinciho malieb, pričom mnoho Talianov rozčuľuje, že Louvre vlastní päť z nich, ako aj umelcových 22 kresieb, píše AFP.

Tento renesančný génius sa narodil v talianskom Toskánsku a zomrel vo francúzskom meste Amboise 2. mája 1519 vo veku 67 rokov.