Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Život bocianej rodinky bude aj tento rok sledovať živá kamera

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kamery s mikrofónom sú nainštalované na komíne jednej zo základných škôl v Liptovskom Mikuláši a sú vzdialené od hniezda 20 metrov.

Liptovský Mikuláš 11. apríla (TASR) - Verejnosť a odborníci môžu aj v tomto roku naživo sledovať príbeh rodinky bocianov od príletu, párenia, vyliahnutia vajec, výchovy mláďat až po jej vyletenie z hniezda. Maroš Stano z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR informoval, že prvý bocian priletel do najstaršieho národného parku na Slovensku pred pár dňami.

Online prenos z hniezda bocianov možno sledovať na stránke www.spravatanap.sk v časti živá kamera. "Verejnosť tak môže urobiť aj prostredníctvom internetovej stránky rezortu životného prostredia. Divák, ktorý prvý zachytí v hniezde znášku vajíčok a pošle mail na info@kukaj.sk, získa odmenu," dodal Stano.

Ochranári spod Tatier v spolupráci so spoločnosťou PROFI – NET plánujú bocianov monitorovať do poslednej dekády augusta, kedy sa budú mladé bociany s rodičmi pripravovať na odlet do zimovísk v Afrike. "Bocianov nevyrušuje ani prítomnosť prenosovej techniky. HD kvalita kamery spolu s novou otočnou kamerou, kvalitným zoomom, nočným videním a mikrofónom sú nainštalované na komíne jednej zo základných škôl v Liptovskom Mikuláši a sú vzdialené od hniezda 20 metrov," objasnil Stano.

Prenos bude istiť aj druhá kamera, vzdialená od hniezda 200 metrov. Obe kamery sú napojené na elektrickú sieť a nie zo solárnych panelov. Vďaka tomu by mali byť poruchy v prenose výnimočné. Kamerové systémy plánuje Správa Tatranského národného parku (TANAP) spoločne so sponzorom a prevádzkovateľom webprenosov rozšíriť. Počas leta chystajú podľa Stana pre divákov ešte niekoľko prekvapení.

Projekt zastrešuje rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia – Štátna ochrana prírody SR, Správa TANAPu.