Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Pri rozdávaní telefónneho čísla buďte opatrnejší, radí audítor Straka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podvodníci podľa jeho slov zbierajú osobné údaje napríklad z registrácie do rôznych súťaží.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Väčšina ľudí vníma ako najcitlivejší osobný údaj svoje rodné číslo. Podvodníkom však stačí na prepojenie rôznych databáz číslo mobilného telefónu. A to ľudia rozdávajú bežne. Cez mobilné číslo sa pritom podvodníci dokážu dostať k zdravotným záznamom alebo prihlasovacím údajom na realizáciu finančných transakcií. Ľudia by preto mali byť pri rozdávaní telefónneho čísla opatrnejší. Upozorňuje na to audítor TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Rodné číslo už podľa jeho slov nespadá do osobitnej kategórie osobných údajov, hoci je to jednoznačný identifikátor. "Ak podvodník získal rôzne databázy osôb, musí ich nejakým spôsobom prepojiť. A na tento účel je aplikovateľné práve rodné číslo," uviedol Straka. Upozorňuje však, že na prepojenie rôznych databáz dokážu podvodníci použiť aj číslo mobilného telefónu. A to ľudia rozdávajú bežne.

Straka radí nedávať číslo hocikomu. "Ľudia by si mali dávať pozor na to, komu a aký údaj poskytnú. Dôležitá je prevencia. Treba dobre zvážiť dobrovoľné poskytovanie osobných údajov, a to najmä prostredníctvom sociálnych sietí, súťaží, vernostných programov či pri online nakupovaní," zdôraznil audítor.

Podvodníci podľa jeho slov zbierajú osobné údaje napríklad z registrácie do rôznych súťaží. "Práve to je mechanizmus, ako podvodníci zbierajú osobné údaje, a nezriedka sa tieto databázy nelegálne obchodujú ďalej bez možnosti zistenia, kto porušil zásady spracovania osobných údajov," vysvetlil Straka s tým, že stačí raz neuvážene poskytnúť osobné informácie, najčastejšie korešpondenčné údaje, a budú sa neriadene šíriť ďalej.

Ľudia často poskytujú osobné údaje pri vstupe do budovy. Strana pripomína, že je obvyklé predložiť občiansky preukaz, ale nie je dôvod na to, aby ľudia napríklad poskytli číslo telefónu, e-mail alebo iné údaje, ktoré sú nad rámec identifikácie osoby. "Treba vždy posudzovať oprávnenosť a primeranosť každého poskytnutého osobného údaja," doplnil Straka.

Pri poskytovaní osobných údajov si podľa neho treba všímať, či sa prevádzkovateľ alebo sprostredkovateľ riadi nariadením GDPR. "Ak zanedbáva svoje povinnosti, môže sa ľahko stať, že sa osobné údaje dostanú medzi nepovolané osoby. Treba si dávať pozor, či vás informovali o účele spracovania, právnom základe, možnom prenose vašich osobných údajov do tretích krajín mimo Európsku úniu, o čase, dokedy budú uchovávať vaše údaje, a tiež či vás poučili o vašich právach," opísal Straka.

Ďalším spôsobom, ako môže niekto zneužiť osobné údaje, je vedomá krádež zamestnancom prevádzkovateľa či sprostredkovateľa. "Posledný spôsob je hekerský útok," dodal Straka s tým, že až 80 percent prípadov zneužitia osobných údajov sa deje pre zlyhanie ľudského faktora.