Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Toto sú najvhodnejšie mestá pre život. V Európe rastie nestabilita

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa správy týždenníka The Economist za situáciou v Európe stojí vlna teroristických útokov.

Sydney 16. augusta (TASR) - Austrálske Melbourne vyhlásili za celosvetovo najvhodnejšie mesto na bývanie. Metropola štátu Viktória sa tohto ocenenia dočkala už po siedmy rok po sebe, zatiaľ čo Sydney zostalo ďalší rok mimo prvej desiatky pre obavy z terorizmu, oznámila dnes agentúra DPA.

Zoznam 140 miest sveta vypracoval časopis The Economist, ktorý zhodnotil ich stabilitu, infraštruktúru, zdravotnú starostlivosť, životné prostredie, ako aj podmienky pre kultúru a vzdelávanie.

Za Melbourne v rámci prvej desiatky nasledujú Viedeň (Rakúsko), Vancouver (Kanada), Toronto (Kanada), Calgary (Kanada), Adelaide (Austrália), Perth (Austrália), Auckland (Nový Zéland), Helsinki (Fínsko) a Hamburg (Nemecko).

Podľa správy zmieneného týždenníka došlo počas uplynulých rokov k nárastu nestability mnohých miest, a to najmä v Európe, ktorú zasiahla vlna teroristických útokov. Táto hrozba postihla i mesto Sydney, kde sa v roku 2014 odohrala rukojemnícka dráma a nasledovalo niekoľko pokusov o útok.

Na opačnom konci hodnotenia sa ocitli mestá poznačené vojnovými konfliktmi, politickými nepokojmi a chudobou. Patria medzi ne Damask (Sýria), Lagos (Nigéria), Tripolis (Líbya), Dháka (Bangladéš) či Port Moresby (Papua-Nová Guinea).