Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Tisíce ľudí sa v Manile zúčastnili na cvičení simulujúcom zemetrasenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Zúčastnili sa na ňom úradníci, členovia vlády, študenti, diplomanti, ale aj hoteloví hostia.

Manila 30. júla - Tisíce ľudí sa dnes vo filipínskej metropole Manila zúčastnili na cvičení, ktoré ich malo pripraviť na prípadné zemetrasenie s väčšou intenzitou. Takáto prírodná katastrofa by mohla mať za následok tisíce obetí na životoch a presídlenie miliónov ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Cvičenie trvalo hodinu a jeho cieľom bola simulácia okamihov nasledujúcich bezprostredne po silnom otrase. Malo sa tak otestovať, ako sú verejnosť i vláda pripravené na ničivý živel.

Zúčastnili sa na ňom úradníci, členovia vlády, študenti, diplomanti, ale aj hoteloví hostia.

Vládny úrad pre rozvoj Manily (MMDA) nedávno v spolupráci s Japonskou agentúrou pre medzinárodnú spoluprácu (JICA) vypracoval štúdiu, z ktorej vyplýva, že zemetrasenie s magnitúdou 7,2 by si v hlavnom meste Filipín vyžiadalo najmenej 34.000 obetí a ďalších 114.000 ranených.

Zrútilo či celkom zničilo by sa pri ňom takmer pol milióna budov, pričom poškodených by bolo asi desať percent verejných stavieb a obyvatelia by boli odrezaní od vody, elektriny a komunikačných služieb.

V roku 2013 zasiahlo strednú časť Filipín zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré si vyžiadalo životy viac ako 200 ľudí. Ešte silnejšie zemetrasenie - s magnitúdou 7,7 - zasiahlo severofilipínsky ostrov Luzon v roku 1990 a usmrtilo takmer 2000 ľudí.