Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Aj veľkonočné sviatky prinášajú kuriózne poistné udalosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

TASR informovali Allianz - Slovenská poisťovňa a Generali.

Bratislava 31. marca (TASR) - Poisťovne každoročne počas veľkonočných sviatkov dostávajú hlásenia o rôznych kurióznych udalostiach, ktoré sa udiali počas týchto významných kresťanských sviatkov. Šibačka, alkohol, vaňa či dokonca potok - toto všetko môže byť spúšťač škody na zdraví či majetku.

Do Allianz – Slovenskej poisťovne (SP) nahlásili poistnú udalosť, ktorá sa udiala na Veľký piatok. Jedna vychytená koliba robí v tento deň veľkolepé oslavy. V minulom roku však majiteľ kúpil údené mäso, ktoré obsahovalo vírus salmonelózy a nakazili sa ním desiatky hostí. Reštaurácia mala uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu s krytým rizikom infekčných chorôb, majiteľ teda všetkým poškodeným vyplatil náhradu škody.

V deň, keď sa až do polnoci nekonajú nijaké bohoslužby, sa deti zabávajú maľovaním vajíčok. Najrôznejším technikám zdobenia predchádza vyfúknutie obsahu vajíčka. Minulý rok v rodine klienta Allianz – SP pomáhal s fúkaním vajíčok dedko svojej vnučke. Po vyfúknutí 15. vajíčka spadol zo stoličky a pri páde si zlomil zápästie na pravej ruke.

Nedeľa je začiatkom sviatkov a oslavou vzkriesenia a života. V tento deň sa svätili baranček, bochník, vajcia a víno. Pri pečení veľkonočného barančeka však treba byť opatrný. V minuloročnú Veľkonočnú nedeľu Allianz – SP prijala hlásenie o škode na majetku. Klientka si počas pečenia barančeka nastavila na rúre časovač a odbehla natrhať bahniatka. Časovač na spotrebiči zlyhal, rúra piekla ďalej a koláč zhorel na uhoľ. Našťastie sa klientka vrátila skôr ako vznikol požiar. Náhradu škody za zničený spotrebič jej preplatilo poistenie domácnosti.

Najvýznamnejší deň veľkonočných sviatkov je Veľkonočný pondelok, ku ktorému neodmysliteľne patria oblievačka a šibačka. Mladí šibači z obce na východnom Slovensku išli z domu do domu, v každom ich ponúkli pohárikom. Na konci dediny už nevládali stáť bez pomoci a jeden z nich sa oprel o živý plot pred domom. Polámal okrasné kry a spadol na skalku s jazierkom.

Pri pohľade na štatistiku z posledných troch veľkonočných pondelkov sa tento deň javí na prvý pohľad ako „nehodovejší“. Je to však spôsobené tým, že v roku 2013 sa práve na Veľkonočný pondelok prehnala Slovenskom víchrica, ktorá narobila veľké škody. V tento deň sa stalo, podľa Generali, až o 59 percent viac poistných udalostí ako v bežné dni.

Ak by však nebolo víchrice, Veľkonočný pondelok je podľa štatistík, prekvapivo, menej „nehodový“ ako bežné dni. Napríklad minulý rok poisťovňa Generali zaznamenala v tento deň len 111 „veľkonočných“ poistných udalostí, v roku 2012 ich bolo 129. Priemer v bežné dni bol pritom v tomto období až 223 poistných udalostí.

Šibačka v nemocnici

Službukonajúci lekár si chcel v nemocnici zrejme spestriť sviatočný deň, ktorý trávil s ďalšími kolegami a kolegyňami. A to tak, že kolegyne pooblieva vodou. Jednu zo sanitárok začal naháňať, tá sa v snahe ujsť pošmykla tak nešťastne, že si zlomila stehennú kosť. Liečba si vyžiadala približne pol roka.

Oblievačka s fénom

Dcéra klienta si po odchode šibačov vysúšala mokré vlasy fénom. V tom však vtrhli do bytu ďalší šibači, fén pozabudla vypnúť a položila ho na okraj umývadla. Keď ju šibači začali opäť polievať, zasiahli vodou aj fén – ten vybuchol a plameň podpálil záclonu.  

Zapozeral sa na šibačov

Na Veľkonočný pondelok klient prechádzal autom cez dedinu a pozoroval šibačov. Zaujatý dianím na ulici sa prestal venovať riadeniu auta a nabúral do stĺpu elektrického vedenia. Klient si tak rozbil prednú časť vozidla.

Syn výmyselník

Otec vozil syna po rodine šibať, pričom syn mal svoju fľaštičku s vodou na polievanie. Cestou v aute sa syn s fľaškou hral, otec ho napomínal, otočil pritom hlavu smerom k synovi, ktorý mu v tom okamihu nastriekal vodu do tváre. Otec sa zľakol, strhol volant a nabúral do stĺpa. Poškodil pritom predný nárazník na aute.

Prejedená klientka

Klientka sa počas veľkonočných sviatkov tak prejedla, že si spôsobila ileus, teda nepriechodnosť čreva. Lekári ju preto museli akútne operovať.