Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Kamenár chce vytvoriť zo skalných obrov kamenný orchester

Trúbiaci kameň, ktorý už stáročia púta pozornosť návštevníkov obce Sucháň v okrese Veľký Krtíš, má odteraz svojho mladšieho brata. Tzv. fúkací kameň v Dolnej Bzovej ale na rozdiel od suchánskeho prírodného výtvoru zhotovil miestny kamenár Ján Samaš, ako umelecké dielo. Foto: TASR - Jozef Poliak

Tzv. fúkací kameň v Dolnej Bzovej zhotovil miestny kamenár Ján Samaš, ako umelecké dielo.


Dolná Bzová 12. septembra (TASR) - Trúbiaci kameň, ktorý už stáročia púta pozornosť návštevníkov obce Sucháň v okrese Veľký Krtíš, má odteraz svojho mladšieho brata. Tzv. fúkací kameň v Dolnej Bzovej ale na rozdiel od suchánskeho prírodného výtvoru zhotovil miestny kamenár Ján Samaš, ako umelecké dielo.

Ako majster uviedol pre TASR, fúkací kameň nebude len jeden. "V budúcnosti pribudnú v jeho blízkosti ďalšie, ktoré tak vytvoria akýsi kamenný orchester," povedal.

Takmer tri tony vážiaci andezit priviezol Samaš do dediny už pred rokmi z neďalekého potoka, kam sa skotúľal zo svahu kopca - v minulosti činnej sopky. Kameň v kamenárskej dielni len postupne premenil na originálny hudobný nástroj. Každý, kto chce vylúdiť jedinečný tón, musí poriadne fúknuť do otvoru v ňom. Nadšenci, ktorí to už vyskúšali, vravia, že zvuk je podobný tomu, ktorý vydáva alpský roh.

Ako hovorí sám autor, v skale je okrem otvoru v tvare úst miesto aj pre nos a ruku, kde sú navyše vyvŕtané aj ďalšie otvory pre prsty, ktoré tak dávajú možnosť meniť tón.

„Kamene, ktoré do obce postupne priveziem, upravím tak, aby každý z nich vydával iný zvuk," pripomenul.