Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Tučniak kráľovský uviazol na pláži, ďaleko od svojho domova

Tučniak kráľovský Foto: TASR/AP

Zvieratko je v kritickom stave, podvyživené a trpí zlyhávaním obličiek. Každý deň sa však jeho stav trošku zlepšuje.

Wellington 21. februára (TASR) - Smädný a vychudnutý tučniak kráľovský uviazol na pláži na Novom Zélande, vyše 1600 kilometrov od svojho subantarktického domova.

Tučniaka našli výletníci ešte v nedeľu a teraz sa nachádza v starostlivosti zoologickej záhrady v novozélandskej metropole Wellington. Personál uviedol, že zvieratko je v kritickom stave, podvyživené a trpí zlyhávaním obličiek. Každý deň sa však jeho stav trošku zlepšuje, priblížila dnes agentúra AP.

Príchod tohto tučniaka oživil spomienky na iného - tučniaka cisárskeho prezývaného Happy Feet, ktorý sa zatúlal na Nový Zéland v roku 2011 a jeho uzdravovanie v zoo si podmanilo srdcia mnohých ľudí. Potom ho vypustili do oceánu a mal plávať na Antarktídu, ktorá jediná je jeho domovom.

Tučniaky kráľovské žijú zvyčajne na ostrove Macquarie v Tichom oceáne a v okolí tohto ostrova, teda približne na polceste medzi Novým Zélandom a Antarktídou. Za posledných 100 rokov boli zaznamenané len štyri takéto vtáky, ktoré priplávali na novozélandský Severný ostrov.