Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Turecký prezident tvrdí, Ameriku objavili moslimovia

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Kto objavil americký kontinent je už dlho témou sporov rozličných vedcov a historikov, ktorí tvrdia, že Kolumbus nebol prvý.

Istanbul 16. novembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že moslimskí námorníci objavili Ameriku vyše 300 rokov pred Krištofom Kolumbom.

Na zhromaždení moslimských vodcov z Latinskej Amerike dnes Erdogan povedal, že islam a Latinská Amerika udržiavali styky už v 12. storočí.

"Uvádza sa, že americký kontinent objavil Kolumbus v roku 1492... V skutočnosti dosiahli moslimskí námorníci americký kontinent 314 rokov pred Kolumbom, v roku 1178," citovala Erdogana tlačová agentúra AP.

"Vo svojich pamätiach Krištof Kolumbus zmieňuje existenciu mešity na vrcholu kopca na pobreží Kuby," uviedol Erdogan a dodal, že by rád videl mešitu postavenú na vrcholu toho kopca dnes.

Historici spochybnili Kolumbove tvrdenie z jeho zápiskov s tým, že neexistuje žiaden archeologický dôkaz o živote moslimov na americkom kontinente predtým, ako tam v roku 1492 dorazila výprava Krištofa Kolumba, talianskeho moreplavca v službách španielskej koruny.

Kto objavil americký kontinent je už dlho témou sporov rozličných vedcov a historikov, ktorí tvrdia, že Kolumbus nebol prvý.