Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

RADY PRE TURISTOV: Prispôsobte oblečenie počasiu aj snehu

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Samozrejmosťou pri túre by mali byť okrem teplejšieho oblečenia i obuvi minimálne aj lyžiarske paličky, vo vyšších polohách aj stúpacie železá tzv. mačky.

Vysoké Tatry 12. októbra (TASR) – Sneh sa už vo vyšších polohách hôr pravdepodobne udrží, turisti by preto mali situácii prispôsobiť svoje oblečenie a výstroj. „Treba sa pripraviť na to, že v dolných polohách ešte sneh zmizne, avšak vo vyšších polohách, v sedlách, na vrcholoch hôr a severných svahoch sa už situácia veľmi nezmení a sneh sa tam udrží. Pri topení a striedaní teplôt preto treba očakávať, že chodníky budú najmä v skorých ranných hodinách šmykľavé,“ upozornil šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Samozrejmosťou pri túre by tak mali byť okrem teplejšieho oblečenia i obuvi minimálne aj lyžiarske paličky, vo vyšších polohách aj stúpacie železá tzv. mačky. „Ten stav v horách sa oproti minulému týždňu úplne zmenil, teploty už zďaleka nie sú letné, sme už v ťažkej zime, ktorá v tých horných polohách aj ostane,“ dodal Janiga. Podľa neho treba myslieť aj na to, že dni sa skracujú, a tým aj čas na túru. Preto turistom odporúča vybrať sa do hôr čo najskôr, aby ich pri návrate späť do doliny nezastihla tma a nepriaznivé počasie.

„Toto sa týka predovšetkým oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, dokonca aj vrcholové časti Západných Tatier už pokrýva stálejšia snehová vrstva. Takže niektoré exponované úseky ako napr. Ostrý Roháč v tomto období, keď sa bude topiť sneh cez deň a ráno bude mrznúť, môžu byť veľmi nepríjemné. Napriek tomu, že návštevný poriadok hovorí o tom, že do 31. októbra sú turistické chodníky otvorené, treba sa pripraviť na to, že príroda nepozná dátumy a nastolila nám zimné podmienky,“ konštatoval Janiga. Iná situácia môže byť podľa neho napr. v Slovenskom raji alebo v tiesňavách Veľkej a Malej Fatry, kde sneh z chodníkov v priebehu týždňa zmizne a chodníky tu budú bez problémov zjazdné.