Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Turkménsko má ďalší primát, najväčšie ruské koleso na svete

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Koleso má v priemere 47,6 metra a je na ňom pripevnených šesť kabín s 24 sedadlami.

Ašchabad 18. mája (TASR) - Najväčšie ruské koleso v uzavretom priestore na svete sprístupnili dnes v Ašchabade, hlavnom meste autoritatívne riadeného Turkménska. Potvrdil to zástupca Guinnessovej knihy rekordov.

Koleso má v priemere 47,6 metra a je na ňom pripevnených šesť kabín s 24 sedadlami, ktoré sa otáčajú vo vnútri masívnej stavby zo skla a bielej ocele ozdobenej zvonka obrou osemcípou hviezdou s pozlátenou guľou v strede. Nazvané je jednoducho Alem (Vesmír).

Na slávnostnom otvorení pri príležitosti dnešného štátneho sviatku nechýbal ani prezident Gurbanguli Berdymuchamedov, ktorý je pri moci od roku 2007 a zaviazal sa, že nebude pokračovať v budovaní kultu osobnosti ako jeho predchodca Saparmurat Nijazov.

Medzinárodne izolované Turkménsko sa už môže pochváliť okrem iného najdlhším kobercom či najvyšším vlajkovým stožiarom na svete. V roku 2009 začalo budovať najväčšiu skupinu fontán na verejnom priestore a oznámilo i plány na postavenie vlastnej obdoby Eiffelovej veže alebo Sochy slobody.