Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Nočný motýľ dostal meno po Trumpovi, má zlatistú strapatú hrivu

Americký politik Donald Trump. Foto: TASR/AP

Presnejšie nočnú moru objavil v Kalifornii kanadský výskumník Vazrick Nazari a nazval ju Neopalpa donaldtrump. Motýľ je maličký, jeho krídla majú rozpätie jeden centimeter.

Washington/Londýn 19. januára (TASR) - Prvým živočíchom pomenovaným po novozvolenom prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi je malý nočný motýľ s podobným "účesom" na hlave. Nočnú moru nazvanú Neopalpa donaldtrump objavil v Kalifornii kanadský výskumník Vazrick Nazari.

Nazariho pri výbere mena inšpirovali rozstrapatené zlatisté chĺpky, ktoré pokrývajú hlavu nočného motýľa a pripomínajú nezameniteľný účes Donalda Trumpa.

Objavený motýľ je maličký, jeho krídla majú rozpätie len jeden centimeter. Žije v južnej časti amerického štátu Kalifornia a mexickom federálnom štáte Baja California.

Podľa britskej spravodajskej spoločnosti BBC vedec Nazari vyjadril nádej, že jeho počin bude Trumpa inšpirovať, aby počas svojho pôsobenia v Bielom dome venoval pozornosť aj problematike ochrany životného prostredia.

V rozhovore pre vedecký časopis Live Science vyslovil Nazari očakávanie, že Trump urobí z ochrany ohrozených ekosystémov prioritu Spojených štátov. Upozornil, že tieto ekosystémy sú domovom "mnohých ešte neobjavených a nepopísaných druhov a zaslúžia si zostať zachované a chránené pre nasledujúce generácie".

Po Trumpovom predchodcovi, prezidentovi Barackovi Obamovi, bolo počas jeho úradovania v Bielom dome pomenovaných osem živočíšnych druhov: pavúk Aptostichus barackobamai, ryba Etheostoma Obama, jašter Obamadon Gracillis, parazit Paragordius obamai, korytnačí parazit Baracktrema obamai, vták Nystalus obamai a ryby Cichlida Teleogramma obamaorum a Tosanoides obama, ako aj jeden rastlina - lišajník Caloplaca obamae.