Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Účinky apidomčeka s približne 100.000 včelami si ľudia pochvaľujú

Relax v apidomčeku pomáha pri astme alergii, ale aj ekzémoch. Foto: TASR – Michaela Zdražilová

Včely upravujú energiu biopoľa človeka. Pri svojej práci udržiavajú teplotu 36 stupňov Celzia, čo je približne teplota ľudského tela.

Sedliská 7. augusta (TASR) – Koníček skúseného včelára Jozefa Tomčáka zo Sedlísk v okrese Vranov nad Topľou ho priviedol k zaujímavej myšlienke - postaviť si tzv. apidomček. Činnosť približne 100.000 včiel má priaznivé účinky na ľudské telo.

Včely podľa Tomčáka upravujú energiu biopoľa človeka. Pri svojej práci udržiavajú teplotu 36 stupňov Celzia, čo je približne teplota ľudského tela. "Keď si tam ľahnete, cítite, ako vám zohrievajú telo. Zároveň vám ho svojimi vibráciami prekrvujú," vysvetlil funkciu apidomčeka.

V úli je sterilné prostredie. Vzduch je preto priaznivý na dýchacie cesty, pomáha aj astmatikom. "Kolega chodil doň s ekzémom na rukách dva týždne. Pekne sa mu to zahojilo. Jedna známa má zas astmu. Chodievala do domčeka pravidelne. Po čase sa jej stav zlepšil natoľko, že ho navštevuje už len občasne," uviedol včelár s tým, že takýto relax pomáha aj pri bolestiach hlavy. Najlepší účinok je od polovice apríla do polovice septembra. V uzavretom domčeku je najvhodnejšie relaxovať minimálne 30 minút.


Jozef Tomčák sa včelárstvu venuje s prestávkami viac ako 30 rokov. Odznova začínal s deviatimi rojmi, včelia rodina sa mu rozrástla na približne 100 včelstiev. Sezóna sa mu podľa jeho slov začína na jar, keď poľnohospodári zasejú repku a začnú kvitnúť ovocné stromy. "Keď je dobrá sezóna, od jednej včelej rodiny máme v priemere 20 kilogramov medu," dodal.

Včelí rok sa pre Tomčáka pomaly končí, keďže už nemá žiadnu znášku. "Ešte skontrolujem medníky, musím zakŕmiť na zimu, preliečiť včely proti klieštikovi a čakať do budúceho roka," vysvetlil.