Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Tvorca Nintenda si v Smoleniciach prevzal čestný doktorát UCM

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Profesor Masayuki Uemura vytvoril a vyvinul v spoločnosti Nintendo Company, Ltd. množstvo hardvérových a softvérových riešení, ktoré zásadne zmenili tvár hernej sféry.

Smolenice 26. apríla (TASR) – Budúcnosť médií bola nosnou témou dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie Megatrendy a médiá, ktorá sa dnes skončila v Smoleniciach. Konferenciu každoročne organizuje Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (FMK UCM).

O aktuálnych poznatkoch a trendoch v médiách diskutovali účastníci konferencie v piatich sekciách. „Sekcie sme vytvorili veľmi komplexne. Sekcia zaoberajúca sa budúcnosťou mediálnej terminológie bola vytvorená z podnetu, že tu máme skutočný terminologický chaos, napríklad pri pojme kyberpriestor sa stretávame niekedy až s komickými interpretáciami. Sekcia marketingu sa zaoberala riešením problémov s oslabujúcimi tradičnými médiami,“ skonštatoval jeden z organizátorov Martin Solík.

Nosnou témou panelovej diskusie bolo prepojenie mainstreamu a alternatívy. Účastníci sa dotkli aj otázok kritiky mainstreamových médií, využitia alternatívnych médií a ich prospechu pre recipientov.

Hosťom konferencie bol profesor Masayuki Uemura z Japonska. Profesor vytvoril a vyvinul v spoločnosti Nintendo Company, Ltd. množstvo hardvérových a softvérových riešení, ktoré zásadne zmenili tvár hernej sféry. Jeho patentovaná technológia simulácie streľby prostredníctvom svetelnej zbrane o viac ako tri desaťročia predbehla súčasný trend pohybového ovládania. Profesor Uemura, ktorý sa pričinil aj o tvorbu a akreditáciu nového študijného programu Teória digitálnych hier v študijnom odbore masmediálne štúdiá na FMK UCM v Trnave, si prevzal čestný doktorát doctor honoris causa.

Jedným z účastníkov konferencie bol šéfredaktor kontroverzného časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas. Jeho účasť na konferencii vyvolala rozporuplné reakcie. Časť študentov univerzity podpísala otvorený list dekanke FMK Dane Petranovej, v ktorom žiadala, aby Rostas na konferencii nevystupoval. „Pána Rostasa sme na konferenciu ako prednášajúceho nepozvali. Prihlásil sa za rovnakých podmienok ako ktorýkoľvek z približne 170 účastníkov z rôznych krajín sveta. Programový výbor nerobí negatívnu selekciu účastníkov, nekádruje ich, ak sú ich príspevky relevantné k téme konferencie,“ reagovala dekanka na facebookovej stránke univerzity. Zároveň skonštatovala, že FMK vždy kládla dôraz na otvorenosť, odbornosť a ústretovosť vedeckého bádania v oblasti masmediálnej a marketingovej komunikácie. „Často sme prví, ktorí otvárajú dvere aj do neprebádaných, tabuizovaných a konfrontačných priestorov, ktoré sa veľmi často stanú legitímnou súčasťou mediálnej scény. Toto naše úsilie nie všetci a nie vždy chápu, až neskôr sú schopní akceptovať vyvíjajúcu sa realitu. Nenecháme sa spútať ortodoxnými, dogmatickými a nenávistnými postojmi k hocičomu, čo tzv. mainstream považuje za nenáležité alebo priveľmi odvážne,“ skonštatovala Petranová.