Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jozef Rajchl pobeží v decembri naprieč Austráliou

Jozef Rajchl Foto: TASR/Martin Baumann

Ultramaratónec sa chystá prebehnúť naprieč Austráliou, z Perthu do Sydney.

Bratislava 21. júla (TASR) - Ultramaratónec Jozef Rajchl si splní svoj ďalší bežecký sen. V závere roka sa chystá prebehnúť naprieč Austráliou, z Perthu do Sydney. Svojím behom chce zároveň prispieť do finančnej zbierky nadácie, ktorá pomáha ľuďom s Parkinsonovou chorobou.

"Keďže moja maminka je postihnutá Parkinsonovou chorobou, rád spojím športový cieľ s týmto charitatívnym poslaním," povedal Rajchl. "Prostredníctvom ultramaratónu chcem propagovať nadáciu Micheala J. Foxa, ktorá pomáha ľuďom s Parkinsonom, a celkovo chcem upozorniť na tento problém, ku ktorému by sa zdraví ľudia nemali obracať chrbtom."

Presný termín, kedy Rajchl na austrálskej trati odštartuje, ešte nie je známy, malo by to byť okolo 10. decembra. "Budem prvý Slovák, ktorý pobeží tento ultramaratón," prezradil TASR. "Doteraz túto trasu dlhú 4568 kilometrov absolvovalo 80 bežcov. Rekord na nej vytvoril Nemec Achim Heukemes, ktorý trasu v roku 2005 zabehol za 43 dní. Rajchl si podľa vlastných slov trúfa minimálne priblížiť sa k tomuto výkonu, čím by sa dostal medzi najlepšiu trojicu bežcov, ktorí austrálsky maratón doteraz zvládli.

V čase behu bude u protinožcov leto a austrálske horúčavy patria medzi tie najhoršie. Rajchl tvrdí, že v predchádzajúcich extrémne teplých dňoch absolvoval na svoje austrálske dobrodružstvo výborný tréning. "V tých teplách som dostal naozaj poriadne zabrať, ale nič iné mi neostáva, je to naozaj dobrá príprava. A ak mám urobiť skutočne relevantný výsledok, musím bežať práve v období austrálskeho leta, keďže aj tí ostatní zabehli austrálsky maratón v tomto období."

Okrem tepla je Jozef Rajchl zmierený aj s tým, že na domácu vianočnú pohodu tentoraz musí zabudnúť. "Vianoce i Nový rok oslávim na austrálskych cestách, vtedy by som mal byť približne v polovici trasy."

Ultramaratónec Jozef Rajchl je už takmer desaťročie známy svojimi extrémnymi bežeckými výkonmi. Najznámejším je transkontinentálny beh z Bratislavy do Pekingu v roku 2008. V roku 2004 dokázal za 6 dní zabehnúť 575 kilometrov naprieč Slovenskom, v roku 2004 za necelých 60 dní zabehol 5923 kilometrov z fínskych Helsínk do španielskeho mesta Tarify, najjužnejšieho európskeho mesta.