Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Umelec Christo chce postaviť ôsmy div sveta: pyramídu z ropných sudov

Budúci "ôsmy div sveta" Foto: christojeanneclaude.net

Predpokladané náklady majú dosiahnuť 340 miliónov amerických dolárov, takže by išlo o najdrahšie umelecké dielo na svete. Nie náhodou je propagované ako "ôsmy div sveta".

Hamburg 28. novembra (TASR) - Bulharský umelec Christo, známy svojimi megalomanskými projektmi, chce opäť šokovať svet. V púšti emirátu Abú Dhabí zamýšľa podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel postaviť gigantickú stavbu z ropných sudov, ktorá bude vyššia ako pyramídy v Gíze.

Pôjde o tzv. mastabu, ako sa nazýva budova s plochou strechou a vonkajšími kaskádovito naklonenými stenami, kam v starovekom Egypte pochovávali významných Egypťanov.

Ako pripomína Spiegel, Christove projekty boli vždy megalomanské. Spolu so svojou manželkou Jeanne-Claude, ktorá zomrela v roku 2009, okrem iného zabalili budovu Ríšskeho snemu v Berlíne či 11 ostrovov pri pobreží v Miami. No Christov najnovší plán presahuje aj jeho doterajšie hranice: Má ísť o stále dielo so 150 metrami vyššie ako Veľká pyramída v Gíze, vytvorené z viac ako 400.000 ropných sudov. Predpokladané náklady majú dosiahnuť 340 miliónov amerických dolárov, takže by išlo o najdrahšie umelecké dielo na svete. Nie náhodou je propagované ako "ôsmy div sveta".

Christo a Jeanne-Claude hľadali možné miesto pre mastaby, február 1982
Foto: christojeanneclaude.net
Christo plánoval svoj megaprojekt už dlhší čas, ale niektoré podrobnosti prezradil až teraz v britských novinách Observer. Okrem iného potvrdil, že dielo vyrastie v blízkosti oázy Líwá, vzdialenej okolo 160 kilometrov od metropoly Abú Dhabí.

O financovaní projektu sa Christo vyjadril neurčito. Pomôcť má okrem iného predaj výtvarných diel, realizovaný ním a "rôznymi investormi". Zdržanlivý je aj pri opise presviedčania kráľovskej rodiny, ktorá sa medzičasom pre projekt nadchla a podporuje ho. Či je aj medzi investormi, Christo odmietol komentovať.



Prvé nákresy mastaby zhotovil Christo už v roku 1977, ale realizáciu projektu zmarila vojna medzi Iránom a Irakom v rokoch 1980-1988. Napriek použitiu barelov nemá mastaba žiadne politické posolstvo.

Stavba mastaby by mala podľa Christa trvať okolo 30 mesiacov. Plánuje aj postavenie akejsi galérie, v ktorej umiestni sprievodnú výstavu. Pre turistov chce vybudovať luxusný hotel a reštauráciu. Očakávania ohľadom ročného počtu návštevníkov má Christo podobne neskromné - jeden až dva milióny.

Internet: http://www.christojeanneclaude.net/projects/the-mastaba