Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

UNESCO: Filozofia je disciplína, podnecujúca kritické myslenie

Generálna konferencia je najvyšším orgánom Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru. Na snímke zasadnutie Generálnej konferencie UNESCO v utorok 3. novembra 2015 v Paríži. Foto: Teraz.sk/Barbora Belovická

Počas stáročí sa v rôznych kultúrach práve vďaka filozofii rodili koncepcie, idey, zásadné práce, ktoré sa stávali základom pre nezávislé, kritické, tvorivé myslenie.

Paríž/New York/Bratislava 19. novembra (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) pri vyhlásení Svetového dňa filozofie v roku 2015 zdôraznila dôležitosť tejto disciplíny najmä pre mladých ľudí. Zároveň vyzdvihla, že filozofia je disciplína, ktorá podnecuje kritické a nezávislé myslenie, pomáha lepšie porozumieť svetu a podporuje toleranciu a mier. Pri príležitosti Svetového dňa filozofie, ktorý pripadá na tretí štvrtok v novembri - v roku 2015 je ním 19. november - o tom informuje UNESCO na svojej webovej stránke.

V sídle UNESCO v Paríži je na 18. a 19. novembra pripravený okrúhly stôl na tému pluralita jazykov a miesta filozofie.

Do podujatí sa podobne ako v minulých rokoch má zapojiť niekoľko univerzít, filozofov, študentov i filozofických spoločností v rôznych krajinách sveta vrátane Slovenska. Kultúrna asociácia Nová Akropolis v Bratislave a Košiciach pripravila prednášky. V hlavnom meste Slovenska sa dnes o 18.00 h v priestoroch Kultúrnej asociácie Nová Akropolis uskutoční prednáška s názvom "Žiť ako filozof". V Košiciach sú pripravené dve prednášky: 19. novembra s názvom "Umenie zmeniť sa" a 20. novembra s názvom "Umenie odpúšťať".

Zmysel pripomínania Svetového dňa filozofie spočíva v tom, aby sa našla spoločná platforma na diskusie o prebiehajúcich globálnych sociokultúrnych zmenách, aby sa ľudia oboznamovali s filozofickým dedičstvom, poodhalili oblasť myslenia pre vznik nových ideí a podnietili sa verejné debaty mysliteľov s občianskou spoločnosťou. Počas stáročí sa v rôznych kultúrach práve vďaka filozofii rodili koncepcie, idey, zásadné práce, ktoré sa stávali základom pre nezávislé, kritické, tvorivé myslenie.

Prvýkrát sa Svetový deň filozofie v rámci UNESCO slávil 21. novembra 2002. UNESCO výrazne podporuje vyučovanie a iné formy šírenia filozofie, v roku 2007 s týmto cieľom organizácia publikovala štúdiu s názvom Filozofia - škola slobody.

Študenti, učitelia, bádatelia v oblasti filozofie v približne 80 členských krajinách UNESCO sa aktívne zapájali do osláv Svetového dňa filozofie.

UNESCO si stanovila dva hlavné ciele: zaviesť na medzinárodnej úrovni také nástroje, ktoré umožnia pokrok filozofického štúdia, a dať filozofiu do služby medzinárodného vzdelávania národov.

Na dosiahnutie oboch cieľov UNESCO podporuje vydávanie filozofických štúdií na medzinárodnej úrovni, koordinuje aktivity združení filozofov, povzbudzuje kontakty univerzít, stavia sa za stretnutia filozofov z rôznych krajín, prihovára sa za vydávanie medzinárodných publikácií aj výmenu študentov a vyučujúcich z odborov filozofie na vysokých školách.

Filozofia sa definuje najmä ako túžba po poznaní, láska k múdrosti či hľadanie múdrosti.