Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNICEF: 180 miliónov detí má horšie vyhliadky než ich rodičia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

UNICEF si pripomína Svetový deň detí, ktorý je zároveň výročím prijatia Dohovoru o právach dieťaťa, a síce prostredníctvom iniciovania celosvetovej zmeny pre deti.

New York 20. novembra (TASR) - Napriek celosvetovému pokroku žije jedno z 12 detí na celom svete v krajinách, kde ich vyhliadky sú v dnešných časoch horšie, než boli v prípade ich rodičov. Uvádza sa to v analýze detského fondu OSN (UNICEF) vypracovanej pri príležitosti pondelkového Svetového dňa detí.



Podľa tejto analýzy žije 180 miliónov detí v 37 krajinách, kde pravdepodobnosť, že budú žiť v extrémnej chudobe, nebudú chodiť do školy alebo budú zabité násilným spôsobom, je väčšia, než boli vyhliadky detí žijúcich v týchto krajinách pred 20 rokmi.

Podľa vyhlásenia Laurencea Chandyho, riaditeľa sekcie UNICEF pre získavanie údajov, výskum a politiku, "je absurdnou skutočnosť, že zatiaľ čo posledná generácia zaznamenala obrovské a bezprecedentné zvýšenie životnej úrovne v prípade väčšiny detí na svete, zabudnutá menšina detí bola vylúčená z tohto progresu - a to bez vlastného zavinenia či zavinenia zo strany ich rodín."

UNICEF si pripomína Svetový deň detí, ktorý je zároveň výročím prijatia Dohovoru o právach dieťaťa, a síce prostredníctvom iniciovania celosvetovej zmeny pre deti, organizovania významných udalostí a inými aktiváciami detí vo viac ako 130 krajinách.

"V čase rýchlych technologických zmien, ktoré vedú k obrovskému nárastu životnej úrovne, je zvrátené, že stovky miliónov detí čelia skutočnému poklesu životnej úrovne, a tým pádom majú tieto deti pocit nespravodlivosti a myslia si, že tí, ktorým bola zverená ich starostlivosť, zlyhali," povedal Chandy. "Niet divu, že majú pocit, že ich hlasy sú nevypočuté a ich budúcnosť neistá."

Samostatný prieskum UNICEF medzi deťmi vo veku 9-18 rokov v 14 krajinách, ktorý bol zverejnený v pondelok, poukazuje na to, že deti sú hlboko znepokojené globálnymi problémami, ktoré postihujú ich osobne aj ich rovesníkov, vrátane násilia, terorizmu, konfliktov, klimatických zmien, nespravodlivého zaobchádzania s utečencami a migrantmi a chudoby.

Informácie do citovaného prieskumu poskytlo vyše 11.000 detí vo veku od 9 do 18 rokov v 14 štátoch. Vyjadrovali svoje obavy a postoje ku globálnym záležitostiam vrátane šikanovania, konfliktov, vojen, chudoby, terorizmu a násilia páchaného na deťoch.

Prieskum bol vykonaný v Brazílii, Indii, Japonsku, Keni, Malajzii, Mexiku, Holandsku, Novom Zélande, Nigérii, Egypte, Južnej Afrike, Turecku, Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch.