Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTKY: Izba pre slobodných? V 50-tych rokoch nič nereálne

Izba pre slobodných. Zostavu navrhol arch. Jirák, vyrobil n.p. Žiara, Pravenec. Je vypracovaná v prírodnom dube skladanom do parkiet v pololesku. Vývojovým typom je posteľ, ktorá miesto matracov má pérované vložky na ráme. Vyhovuje pre spanie i pohodlné posedenie, 1953. Foto: TASR - L. Roller

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z polovice 20. storočia, keď sa na Slovensku rozprúdila bytová výstavba a s ňou aj nábytkársky priemysel.

Bratislava 13. február (Teraz.sk) - Československí výrobcovia a dizajnéri mali v polovici minulého storočia veľa práce. V časoch stavby nových sídlisk rástol dopyt po moderných a funkčných interiéroch.

Čítajte viac na Vtedy.sk v článku: Chceme bývať zdravo, pekne a účelne


Prím hral sektorový a montovateľný nábytok. Bol účelný, praktický, ale hlavne lacný na výrobu a dal sa vyrábať sériovo.

Spálňa - vývojový typ. Navrhol arch. Jirák, vyrobil n.p. Družba, Bratislava. Prevedené v kvetovanom jaseni, ktorý je kombinovaný s bukom moreným na hnedo. Na rozdiel od doteraz bežnej praxe, konštrukcia skrine je spevnená vloženými drevenými profilmi, 1953.
Foto: TASR - L. Roller


Izba duševného pracovníka - vývojový typ. Navrhol arch. Jirák, vyrobil Žiara n. p. Pravenec. Prevedenie: morený dub, skladaný do parkiet, pololesk. Izba je zostavená z jednotlivých kusov nábytku a doplnená novou zostavovacou knihovničkou, s ktorou podľa potreby možno dosiahnuť ľubovoľnú šírku i výšku. Vývojovým typom je tiež písací stôl, ktorý pozostáva zo skrinky a písacej dosky, montovanej na sucho. Skrinku možno použiť ako pristavovaciu skrinku ku gauču alebo k ostatným skrinkám skladacieho nábytku, 1953.
Foto: TASR - L. Roller


Nový typ obývačky M-300 /montisektor/, 7. februára 1961.
Foto: TASR - V. Přibyl


Obývačka typu 047.
Foto: TASR - V. Přibyl


Renovovaná prieskumná predajňa nábytku, prvá svojho druhu na Slovensku, 7. februára 1961.
Foto: TASR - V. Přibyl


Novootvorená predajňa sa teší záujmu Bratislavčanov, 7. februára 1961.
Foto: TASR - V. Přibyl