Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto prebiehala žatva na našich poliach

Sovietske kombajny pomáhajú v tohtoročnej mierovej žatve na južnom Slovensku. Na poliach Jednotného roĺníckeho družstva Búč pomáha družstevníkom pri žatevných prácach druhá brigáda, ktorá pracuje s tromi sovietskymi kombajnami.Jeden kombajn je zo STS Gbelce, druhý zo STS Břeclav a tretí zo STS Uherské Hradište. Vedúci tejto brigády je nositeľ Radu Republiky Václav Malina zo STS Kolovraty. Pekne tu spolupracujú družstevníci maďarskej národnosti s kombajnistami so Slovenska, Čiech a Moravy. Brigáda po skončení žatevných prác, pôjde pomáhaťdružstevníkom na Moravu a do Čiech. Obilie, ktoré kombajn vymláti, družstevníci odvážajú z poľa do skladov, 09.07.1951. Foto: TASR / Gašparík

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 24. júl (Teraz.sk) - V týchto dňoch prebiehajú na poliach žatevné práce. Tradične sa začínali na Petra-Pavla a končili slávnosťami - dožinkami. Teraz.sk prináša unikátne archívne fotografie zachytávajúce žatvu v rokoch 1951 - 1978.


1952
Na čele súťaže v žatevných a mlatebných prácach a tiež vo výkupeobilia v okrese Pezinok je stále JRD vo Vištuku. Ich dobrá prácasa prejavila vo vysokých výnosoch u všetkých druhov obilia,najmä u uznaného osiva, keď napríklad u jačmeňa dosaiahli namiestoplánovaného ha výnosu 22 q až 29,40 q o hektolitrovejváhe 76 kg a u pšenice priemerne 25 q na hektár, čím prekročili plán o 25 %.Obilie odovzdávajú priamo od mláťačky do výkupného skladu. Doteraz odovzdaliuž 13 vagónov uznaného osivového jačmeňa a odovzdajú ešte 6 vagónov uznanejpšenice. Vysoké hektárové výnosy na krížom zasiatych plochách im umožňujúprekročiť dodávky. Napríklad u raži najmenej o 1,5 vagóna.Na obr.: zamestnanci výkupného skladu z Pezinka preberajú priamood mláťačky osivovú pšenicu, ktorej hektolitrová váha je 87 kg, 25.07.1952.
Foto: TASR / Gašparík


V tohoročnej žatve používajú družstevníci Žilinského kraja po prvý raz vysokovýkonné kombajny, ktoré poslali na pomoc nášmu poľnohospodárstvu pracujúci Sovietskeho sväzu. Členovia Jednotného roľníckeho družstva III.typu v Sučanoch,v martinskom okrese začali 28. júla sberať tohoročnú bohatú úrodu z veľkých družstevných lánov.Teší sa z toho aj družstevníčka Antónia Bubelková, 31.07.1952.
Foto: TASR / Gašparík


1960
Jednotné roľnícke družstvo v Nových Zámkoch má v tohtoročnej žatve skosiť a vymlátiť obilie z výmery 756 ha. Aby žatvu skončili za štrnásť pracovných dní, využijú predovšetkým všetkých šesť kombajnov, ktoré kúpili od STS. Kombajnmi pokosia celkovo 550 ha. Na všetkých strojoch robia kombajnisti JRD, ktorí prešli do družstva z STS.5 Mechanizátor JRD v Nových Zámkoch Vojtech Kunderlík a kombajnista Alexander Krajčír v minulom roku pracovali ešte na strojovej a traktorovej stanici. Na JRD sú nielen dobrými odborníkmi, ale aj zlepšovateľmi, 13.07.1960.
Foto: TASR / Ľ. Füle


1970
V.celoslovenské dožinky v NitreKrojované ženy z okresu Levice so žatevným vencom, 06.09.1970.
Foto: TASR / I.Dubovský


1971
Českí kombajnisti na poliach JRD ŠenkviceV sobotu 17. a v nedeľu 18. júla poľnohospodári na JRDŠenkvice v okrese Bratislava opäť neoddychovali. Za pomocikombajnistov z STS Kralovice Vochov pri Plzni - sever, ktorí už po tretí rok vypomáhajú Šenkvičanom, zberali pšenicu priamym zberom. Z jedného ha zobrali Vyše 45 q. Do štátnych sýpok odovzdajú z plochy 340 ha 56 vagónov obilia ztohtoročnej úrody. Žatevné práce tu dokončia do soboty tohtotýždňa. Kombajny na chvíľu utiahli, treba sa posilniť. Z kuchyne JRD Šenkvice priniesli chutné občerstvenie českým kombajnistom priamo na pole, 19.07.1971.
Foto: TASR / Š. Petráš


Pletenie dožinkového vencaPo skončení žatevných prác nadišla radostná chvíľa pletenia dožinkového venca pre členky JRD Šenkvice v okrese Bratislava-vidiek. Tohtoročný dožinkový veniec, ktorý bude reprezentovať šenkvických družstevníkov pri ich dožinkových slávnostiach. V stredu 11. augusta budú zdobiť bohaté klasy z 8. snopov tohtoročnej úrody.Už tradične pripadá úloha pletenia dožinkového Venca členkám JRD Šenkvice Františke Braunovej, Márii Nemcovej a Františke Šilhárovej, 05.08.1971.
Foto: TASR / Š. Petráš


1974
Východoslovenských poľnohospodárov čaká v tohtoročnej žatve náročná úloha - zobrať obilie z vyše 200 tisíc hektárov. Využili víkendové dni na usilovný rýchly zber úrody. Pritom na poliach Michalovského, Trebišovského, Rožňavského a Vranovského okresu je stále živo. Na JRD čs.-sovietskeho priateľstva vyšlo do polí 6 kombajnov. Medzi nimi bol aj jeden z tých sovietskych kombajnov, ktoré aj s posádkami prišli do Michalovského okresu na bratskú výpomoc.Zber úrody na poliach JRD Trhovište v Michalovskom okrese. V popredí sovietsky kombajn s posádkou: Pavel Pavlovič Šimon a Jurij Ivanovič čižmár z kolchozu Družba národov z Užhorodského rajónu. Na snímke sovietska posádka počas vyprázdňovania zásobníka, 31.07.1974.
Foto: TASR / Andrej Haščák


1977
Na čs.-sovietskej hranici medzi Vyšným Nemeckým a Užhorodom bola vo štvrtok 7.júla tradičná výmena žatevných kombajnových brigád z Východoslovenského kraja a Zakarpatskej oblasti USSR.Do Zakarpatskej oblasti odišlo štyridsať našich kombajnov a k nám prišlo dvadsať sovietskych kombajnov. Na zábere naše kombajny pri prechode do Užhorodu, 07.07.1977.
Foto: TASR / A.Haščák - ČSTK


1978
Na južnom Slovensku sa začala v piatok 7. júla žatva. Kombajny vyšli do polí na JRD Marcelová v okrese Komárno a ŠM Hubice v okrese Dunajská Streda. Na zber obilia z prvých hektárov na Štátnom majetku v Hubiciach sa prišli pozrieť predstavitelia politických a štátnych orgánov Západoslovenského kraja na čele s členom Predsedníctva ÚV KSS a vedúcim tajomníkom ZS KV KSS Ignácom Janákom. Na 95-hektárovom pšeničnom láne pracovalo v skupinovom nasadení šesť kombajnov, medzi nimi aj minuloročnú najúspešnejšia osádka Vojtech Vízet a František Ravas, ktorí sa stali víťazmi okresnej sútaže ani zrno nazmar, 07.07.1978.
Foto: TASR / B.Palkovič – ČSTK