Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Čiernobiela telka, tranzistor a pevná linka. Pamätáte?

V Tesle Nižná, továrni na televízory, spresnili si na počesť XII.zjazdu KSČ záväzky, podľa ktorých produktivitu práce v tomto roku zvýšia o 21.8% a hrubú výrobu o 45%. Realizovaním zlepšovacích návrhov v rámci technicko organizačných opatrení dosiahli len v prvom štvrťroku úsporu vyše 30.000 normohodín. Záväzok na úsporu vlastných nákladov splnili na vyše 200%.Zväzák Bohumil Balášek, absolvent Učilišťa rádiomechanikov z Lipníka nad Bečvou, je vzorným pracovníkom a vzorom ostatným zväzákom i mimo pracoviska. Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami. Dnes na tému československá elektronika.

Bratislava 9. októbra (Teraz.sk/TASR) - V dnešnej supermodernej dobe si mládež pravdepodobne ani nevie predstaviť, že by telefonovala z pevnej linky, sledovala čiernobiely televízor a hudbu si púšťala na gramofóne. Tí starší si ale pamätajú.... Teraz.sk prináša sériu archívnych fotografií, ktoré vám pripomenú elektroniku, akú sme používali v 50. rokoch minulého storočia.

Za 15 rokov sa vyrobilo v Liptovskom Hrádku vyše 2 milióny telefónnych prístrojov najrôznejších druhov.Medzi posledné výrobky - novinky vo výrobe patria zľava: telefónny prístroj T 65 S a prístroj T 65, ktorý sa začne v overovacej sérii vyrábať v III.kvartály roku 1965.
Foto: TASR - J.Valko


Pracujúci n.p. Tesla v Bratislave schválili v minulých dňoch na celozávodnej schôdzi kolektívnu zmluvu na rok 1960 a socialistický záväzok k 15.výročiu oslobodenia. Zvýšené úlohy posledného roku II. päťročnice im pomôžu splniť mimo iného aj termínované opatrenia, ktoré pojali do kolektívnej zmluvy. Betka Fraštacká robí posledné špeciálne úpravy na rádioprijímači Tenor.
Foto: TASR - Erik Stražan


V stredu 21. mája 1958 usporiadal Dom techniky v Bratislave Deň novej techniky o tlačených spojoch v slaboprúdovom priemysle. Jeho účastníci sa oboznámili s prednosťami tlačených spojov, ktoré umožnia mechanizáciu a automatizáciu montáže slaboprúdových zariadení a postupne nahradia doterajšiu ručnú montáž kontaktov v rádioprijímačoch a televízorochEšte tohto roku začne n. p. Tesla v Přelouči vyrábať celotranzistorový prijímač, v ktorom použije tlačené spoje a namiesto elektrónok polovodiče, čím sa dosiahnu minimálne rozmery prístroja.
Foto: TASR - Jozef Teslík


Vkusne, vtipne a pútavo upravené výklady našich obchodov lákajú nakupovať darčeky k najkrajším sviatkom roku - Vianociam.Ani takéto väčšie nákupy nie sú dnes ojedinelé. Zvlášť po televízoroch je stále veľký dopyt.
Foto: Viliam Přibyl


Do tridsaťtisíc videomagnetofónov vysokého medzinárodného štandardu dodá tento rok na domáci trh a do nesocialistických štátov bratislavská akciová spoločnosť AVEX, ktorá nedávno začala ich sériovú produkciu. AVEX je jedným z prvých spoločných podnikov v ČSSR. V roku 1987 ho založili n. p. Tesla-Spotrebná elektronika a známy európsky elektronický koncern Philips Gloeilampenfabrieken z Holandska.Výstupná kontrola hotových videomagnetofónov
Foto: TASR - Vlastimír Andor


V tomto roku dosiahne objem produkcie bratislavskej Tesly takmer pol milióna Kčs a v rokoch šiestej päťročnice vzrastie v porovnaní s predchádzajúcou takmer o 70 %. Sortiment výrobkov obohatia o stolné stereofónne tranzistorové gramorádio nového typu Strečno 1132 A.
Foto: TASR - Š. Petráš


Novinkou, ktorú pripravujú do výroby v budúcom roku v závode Tesla Liptovský Hrádok, je automatický telefónny prístroj Tesla T 65 H s hlasitým koncom. Tento prístroj je určený pre pripojenie na verejné, alebo pobočkové telefónne ústredne. Okrem bežných prvkov telefónneho prístroja obsahuje tento nový výrobok aj ďalšie elektrické obvody a zosiľovače, ktoré umožňujú hlasitú prevádzku.
Foto: TASR - J.Valko


Vyše 600 televízorov Blankyt, Oliver a Miriam, je doteraz k dispozícii v košickom multiservise Tesly, ktorý otvoria1.apríla. Doteraz sa v celom kraji mesačne predalo 2 500 televízorov, z toho 500 v Košiciach. Nová služba výrobného podniku Tesla - dlhodobý prenájom televízorov umožní, aby televízor mal oveľa väčší počet ľudí.V špeciálnej predajni závodu bude súčasne predaj rádioprijímačov, magnetofonov, hudobných skríň a všetkých ostatných výrobkov Tesly.
Foto: TASR - G.Bodnár


Záujem občanov hlavného mesta Slovenska sa v sobotu 30. marca sústredil na sledovanie televízneho prenosu z historickej udalosti, ktorou bola voľba prezidenta ČSSR na Pražskom hrade.
Foto: TASR - J. Bakala