Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO 1953-96: Aj ulicami Slovenska sa prehnali Preteky mieru

Žilina bola cieľom 4. etapy 41. ročníka Pretekov mieru. Dojazd cyklistov do Žiliny. Rok 1988. Foto: Archív TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové snímky z Pretekov mieru s originálnymi popiskami.

Bratislava 13. mája (Teraz.sk) - Prvý ročník medzinárodných cyklistických pretekov, ktoré neskôr dostali názov Preteky mieru odštartoval už v roku 1953.

Pôvodne boli organizované socialistickými krajinami a mali výrazný politický podtón. V období socializmu, keď východoeuópski športovci nemohli pretekať v profesionálnych tímoch, mali veľmi vysokú úroveň.

Archívna správa TASR uvádza: "Počas úvodnej etapy 42. ročníka tradičných Pretekov mieru cyklistov, ktoré boli najvýznamnejšími viacetapovými pretekmi v niekdajšom východnom bloku, absolvujú 5. mája pretekári pred radnicou v Hannoveri stotisíci kilometer histórie pretekov. Preteky mieru odštartovali prvýkrát už v roku 1948, keď ich trasa viedla z Prahy do Varšavy. V roku 1951 pribudlo aj Nemecko - Berlín. Po dlhých deviatich rokoch uvidí pelotón 22 tímov, medzi ktorými nebudú chýbať také mená ako Mapei či Team Telecom, historické centrum Prahy. Úrady už dali zelenú poslednej etape stredom mesta."

Osem odvážnych Poliakov, rok 1953

Cyklistickí reprezentanti Poľska, ktorí sa zúčastnia na VI. ročníku Pretekov mieru Praha-Berlín-Varšava,využívajú posledné dni pred odštartovaním pretekov k ľahkej príprave na ceste prvej etapy, vedúcejz Bratislavy do Brna. Osemčlenné mužstvo Poľska /zľava doprava/ Krolák, Hadasik, Ulik.
Foto: Archív TASR


Išeu Macek do Mauacek, rok 1963

Tretiu etapu nominačných cyklistických pretekov vyhral HasmanV pondelok 22. apríla bola na programe posledných kvalifikačnýchpretekov cyklistov Československa, Poľska a Rumunska na pretekymieru tretia etapa, ktorá v dĺžke 138 km viedla z Brna do Bratislavy. Na Štadión Slovana ChZJD v Bratislave prišiel ako prvý Zdeněk Hasman. Peletón pretekov prechádza Malackami.
Foto: Archív TASR


Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku, r. 1970

Po príprave v oddieloch sústredení v Dudinciach boli čs. cyklistický reprezentanti širšieho kádru družstva pre Preteky mieru so zväzovým kapitánom cestnej cyklistiky pri Čs. cyklistickom zväze Kamilom Haťapkom na ďalšej príprave v Taliansku. V rámci svojho pobytu okrem plánovaného tréningu sa zúčastnili na mnohých pretekoch s talianskymi cyklistami, na ktorých získali mnoho cenných úspechov. Na spiatočnej ceste sa zastavili ešte v Rakúsku na Veľkej cene národov, kde získali šesť prvých miest.Na záverečné sústredenie pred Pretekmi mieru sa zídu 5. mája v Prahe. Veľká cena národov Österreich ring. Skupina pretekárov v úniku z našich vzadu Háva a Svorada.
Foto: Archív TASR



Zaber, zaber, rok 1988

Z etapového mesta Banská Bystrica odštartoval pelotón Pretekov mieru na 3. etapu do Dubnice nad Váhom 12. mája. Víťaz 3. etapy Poliak Zbygniew Spruch /14/, Holandan /Tom Cordes /3l/ a tretí Reimund Lehnert /NSR/ šprintujú) na Dubnickom štadióne.
Foto: Archív TASR


Stojí vysoká, divá Poľana, rok 1965

Preteky mieru VII. a VIII.etapa. Ján Smolík a za ním celý peleton zdoláva stúpanie pred horskou prémiou na Poľane.
Foto: Archív TASR


Pripraviť sa, pozor, štart!

Z etapového mesta Banská Bystrica odštartoval pelotón Pretekov mieru na 3. etapu do Dubnice nad Váhom 12. mája 1988. Slávnostný štart 3. etapy pred Múzeom SNP v Banskej Bystrici.
Foto: Archív TASR


Miesto bicyklov bežky, rok 1972

V krásnom prostredí Vysokých Tatier na Štrbskom plese sa pripravuje v týchto dňoch 10 čs. cyklistických reprezentantov na tohtoročné Preteky mieru. Pod vedením trénera Kamila Haťapku v dvojtýždennom sústredení majú získať fyzickú zdatnosť, napr. na lyžiarskom tréningu nabehajú denne 20-40 km, ďalej sa venujú zjazdu a posilňovacím cvikom na nohy. Okrem toho cvičia v telocvični. Po skončení zimnej prípravy vo Vysokých Tatrách začne sa ich príprava v oddieloch na bicykloch.
Foto: Archív TASR


Žilinčania fandia cyklistom, rok 1988

Žilina bola cieľom 4. etapy 41. ročníka Pretekov mieru. O preteky bol veľký záujem.
Foto: Archív TASR


Prekážky sú to čo vidíš, keď sa prestaneš pozerať na svoj cieľ, rok 1996

Nemecký cyklista Steffen Wesemann, vítaz 2. etapy Pretekov mieru, ktorej cieľ bol 10. mája 1996 v Trenčíne.
Foto: Archív TASR


Cyklisti ČSSR v príprave na Preteky mieru, rok 1972

V krásnom prostredí Vysokých Tatier na Štrbskom plese sa pripravuje v týchto dňoch 10 čs. cyklistických reprezentantov na tohtoročné Preteky mieru. Pod vedením trénera Kamila Haťapku v dvojtýždennom sústredení majú získať fyzickú zdatnosť, napr. na lyžiarskom tréningu nabehajú denne 20-40 km, ďalej sa venujú zjazdu a posilňovacím cvikom na nohy. Okrem toho cvičia v telocvični. Po skončení zimnej prípravyvo Vysokých Tatrách začne sa ich príprava v oddieloch na bicykloch. Na snímke cyklisti Labus a Zeman s bežkyňou Marconovou.
Foto: Archív TASR


Víťaz berie všetko, rok 1988

Na stupni víťazov 2. etapy zľava: druhý Stančo Stančev/BĽR/, víťaz Jozef Regec /ČSSR/a tretí Bruno Surra /Taliansko/
Foto: Archív TASR


Ide sa do Svitu, rok 1972

V pondelok 17. mája mali cyklisti na Pretekoch mieru 9. etapu, vedúcu z Dubnice do Svitu. Peleton pretekárov za Žilinou.
Foto: Archív TASR


Vytúžené víťazstvo, 1965

Na stupni víťazov zľava: Čechoslovák Schejbal, Francúz Desvages a reprezentant NDR Butzke.
Foto: Archív TASR