Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Tieto UNIKÁTNE FOTOGRAFIE Dušana Pašeka st. ste ešte NIKDY nevideli

Dušan Pašek, kombo snímka Foto: TASR/archív Dušana Pašeka ml.

Strieborný olympijský medailista a majster sveta Dušan Pašek st. bol jednou z najvýraznejších osobností slovenského hokeja v 20. storočí. Prinášame UNIKÁTNE fotografie z archívu D .Pašeka ml. a TASR.

Bratislava 22. októbra (Teraz.sk) - Vynikajúci slovenský hokejista Dušan Pašek mladší tento rok zo zdravotných dôvodov ukončil športovú kariéru. Teraz.sk pri tejto príležitosti prináša televízny rozhovor a fotogalériu Dušana Pašeka ml., pozrieť si ich môžete TU.

Zároveň ponúkame sériu unikátnych fotografií jeho slávneho otca, slovenskej hokejovej legendy 20. storočia, Dušana Pašeka staršieho aj s originálnymi popiskami.

Majstri sveta 1995.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


Životné míľniky Dušana Pašeka st.

Niekdajší prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, prezident HC Slovan Harvard Bratislava a bývalý hokejový reprezentant DUŠAN PAŠEK sa narodil 7. septembra 1960 v Bratislave. Hokej začal hrávať v roku 1969 v mužstve BEZ Bratislava, v roku 1972 prestúpil do Slovana CHZJD Bratislava, s ktorým v sezóne 1978/1979 získal titul federálneho majstra. Okrem toho obliekal aj dresy zahraničných klubov - Minnesota North Stars (v NHL odohral 48 zápasov, v ktorých strelil 4 góly a mal 10 asistencií), HC Lugano, Ambri Piotta a Assiago. Česko-Slovensko reprezentoval 108-krát a strelil zaň 28 gólov. Štartoval na ZOH 1984 v Sarajeve (2. miesto a strieborná medaila), na ZOH 1988 v Calgary (6. miesto), ale aj na troch majstrovstvách sveta - 1982 (2. miesto - strieborná medaila), 1983 (2. miesto - strieborná medaila) a 1985 (1. miesto - majster sveta). Po skončení aktívnej kariéry sa v roku 1993 stal generálnym manažérom Slovenského zväzu ľadového hokeja a reprezentácie. Bol členom Slovenského olympijského výboru, prezidentom HC Slovan Harvard Bratislava a od decembra 1997 prezidentom SZĽH. Zomrel (spáchal samovraždu) 15.3.1998.


Politici

Prezident Slovenskej republiky Michal Kováč (vpravo)prijal 6. apríla 1994 v Primaciálnom paláci v Bratislave vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja. Na snímke vľavo generálny manažér slovenských hokejistov, bývalý reprezentant Dušan Pašek.
Foto: TASR


Predseda NR SR Ivan Gašparovič sa 28.novembra 1995 zúčastnil v Bratislave na nakrúcaní televíznej relácie Debakel, v ktorej súťažil s bývalou úspešnou lyžiarkou - zjazdárkou Janou Šoltýsovou-Gantnerovou. Boxerský súboj I.Gašparoviča (vľavo) s prezidentom HC Slovan Harward Dušanom Pašekom.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Premiér Vladimír Mečiar spolu s členmi vládneho kabinetu 22. apríla 1995 usporiadal v bratislavskom hoteli Bôrik rozlúčkové stretnutie s reprezentačným mužstvom Slovenska - víťazom B - kategórie majstrovstiev sveta (MS) v hokeji v Bratislave. Mečiar odovzdal na stretnutí každému hráčovi a členom realizačného tímu pamätné mince a odznaky vydané pri príležitosti MS v Bratislave. Na snímke vľavo predseda vlády Vladimír Mečiar blahoželá viceprezidentovi a manažérovi Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Dušanovi Pašekovi (vpravo).
Foto: TASR/Rudolf Bihary


Popularita

Bratislave vo štvrtok 23. decembra 1993 vyhlásili najpopulárnejšie osobnosti roka 1993 - ankety časopisu Život. Ako vítaz ankety vo svojej kategórii si Pavol Habera na slávnostný večer na Novú scénu pozval hosťa hokejistu Dušana Pašeka.
Foto: TASR - Magda Borodáčová


Na snímke fanúšikovia Slovana s vlajkou, na ktorej je portrét Dušana Pašeka, v 5. zápase finále play off hokejovej Slovnaft extraligy Slovan Bratislava - HC Košice 21. apríla 2010 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Šport a rodina

D. Pašek.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


Dušan Pašek v Slovane.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


D. Pašek ako hráč Minnesoty v NHL.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


D. Pašek na vojenčine.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


Dvadsaťročný D. Pašek, archívna fotografia.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


D. Pašek po zápase v šatni.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


D. Pašek (vľavo) a Ivan Dornič.
Foto: Archív D. Pašeka ml.



Dušan Pašek na stužkovej.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


D. Pašek s rodinou, rok 1985.
Foto: Archív D. Pašeka ml.


Pozrite si aj fotogalériu D. Pašeka


Dušan Pašek, archívna snímka 1989
Foto: TASR/AP


Legenda československého hokeja Dušan Pašek st.
Foto: TASR/archív