Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Historická tatranská sánkovačka

Bratislavská mládež využíva bohatú snehovú nádielku na Kolibe počas zimných prázdnin, Bratislava, 30.12.1999. Foto: TASR / Pavel Neubauer

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 12. februára (Teraz.sk) - Mesto pokryté snehom má iste svoje čaro, ale poľadovica na chodníkoch ešte nikoho nepotešila. Slovensko sa však môže pýšiť krásnymi horami, ktoré s obľubou navštevujú aj zahraniční turisti. Tatry v zimnom prostredí lákajú na aktívnu lyžovačku aj príjemný relax. Najväčšiu radosť pri zimných hrách majú azda deti.

To, aké boli sánkovačky a guľovačky na zimných svahoch našich hôr za dávnych čias si pozrite na unikátnych fotografiách, ktoré prináša Teraz.sk z archívu Vtedy.sk.


.
Deti sa na čerstvo napadnutom snehu veselo sánkujú a zabávajú, Suchá Hora, 29.11.1954.
Foto: TASR / Jožo Teslík


Zimná dovolenka je už v plnom prúde. Dovolenkári si užívajú lyžovačku aj sánkovačku v najkrajšom prostredí pod Lomnickým štítom, Vysoké Tatry, 07.01.1957.
Foto: TASR / František Kocián


Vysoké Tatry sú jedinečnou dovolenkovou oblasťou. Pre impozantnú krásu, nádheru vysokohorskej prírody, výborné klimatické podmienky a ideálne podmienky pre turistiku, horolezectvo a zimné športy sa stávajú i medzinárodným strediskom cestovného ruchu a rekreácie, Vysoké Tatry, 25.02.1960.
Foto: TASR / Štefan Petráš


V peknom zasneženom prostredí Malých Karpát strávia žiaci bratislavských škôl svoje polročné prázdniny, Modra, 03.02.1960.
Foto: TASR / Štefan Petráš


Veselo bolo na okolitých stráňach, kde ľudia plne využili dostatok snehu k sánkovačkám a guľovaniu, 29.01.1960.
Foto: TASR / Viliam Přibyl


Zimu bohatú na sneh využívajú domáci i zahraniční turisti plným dúškom. Veľmi dobré podmienky na lyžovačku a sánkovačku poskytujú Donovaly v Nízkych Tatrách. Takmer denne vítajú nových hostí, ktorých vábi krása okolia i rôznosť terénov, Donovaly, 28.01.1963.
Foto: TASR / František Kocian


Na Štrbskom plese v nadmorskej výške 1 351 metrov sa liečili deti trpiace na chorobu dýchacích ciest. Ako vidieť z obrázkov, mali pestrý denný program, Štrbské Pleso, 25.02.1965.
Foto: TASR / Ličková


Vo Vysokých Tatrách sú zimné radovánky v plnom prúde. Snehu je dosť a aj počasie, hoci premenlivé, tentoraz žičí dovolenkárom, Vysoké Tatry, 29.01.1965.
Foto: TASR / I. Ličková


Podtatranskú zimu bohatú na sneh v plnej miere využívajú aj deti v Slovenskej Vsi. Sánkári a lyžiari si tu ozaj prídu na svoje, 31.01.1967.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Lyžovanie, sánkovanie a jazda na skiboboch patrí k ich celodennému programu dovolenkárov, Tále, 20.01.1967.
Foto: TASR / Ján Valko


Metropola východného Slovenska - Košice sa zahalila do snehovej prikrývky. Najväčšiu radosť z príchodu, ozajstnej zimy mali najmenší, ktorí sneh využili na zimné radovánky. Na snímke deti počas sánkovania na sídlisku Nové mesto v Košiciach, 03.01.1980.
Foto: TASR / Andrej Haščák


Priaznivé snehové podmienky a pekné slnečné počasie vždy lákajú milovníkov zimných športov do hôr. Snímka je z okolia Štrbského Plesa, Vysoké Tatry, 05.02.1984.
Foto: TASR / Miroslav Vojtek