Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Kuriózne nehody našich starých otcov

Dňa 19.februára, asi dve hodiny po polnoci, obyvatelia bytu na Gajovej 7 i v susedstve na Bezručovej a na ulici Červenej armády 35 sa zobudili na hluk valiacej sa vody do izieb. Najhoršia situácia nastala v rodine Jozefa M., pracovníka ČSTK, ktorý stačil pred utopením zachrániť seba, manželku a dve deti len vďaka duchaprítomnosti. Počas niekoľkých minút zaplavila kalná voda jeho jednoizbový byť v suteréne až po strop. V ďalších piatich bytoch vystúpila voda do výšky 20-50 cm. Sanitka, ktorá prechádzala práve v tom čase po Bezručovej ulici, začala sa zrazu prepadávať. Jej osádka stačila ešte vyskočiť, v opačnom prípade by ich bola pohltila jama plná vody, 19.februára 1970. Foto: Archív TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 13. novembra (Teraz.sk) - Aj napriek prázdnym cestám sa našim starým otcom podarila nejedna zaujímavá nehoda. Tie, ktoré skončili so šťastným koncom vám Teraz.sk prináša na dobových fotografiách.



V noci z utorka na stredu odcudzil Mikuláš N. v Bratislavy - Petržalky, t.č. brigádnik OKR, narodený 1937, zaparkované cisternové auto Tatra 111, Štátnej poznávacej značky BI 10-96, ktoré je majetkom Vodohospodárskych stavieb v Bratislave, a asi 60 km rýchlosťou narazil do obchodného domu Obuva na Hurbanovom námestí. Páchateľa, ktorý svojím činom spôsobil značnú škodu na vozidle i zariadení obchodného domu, okamžite zaistili orgány VB. Ľudia sa ráno zišli pred zdemolovaným výkladom obuvi, 10. novembra 1965.
Foto: TASR / Š. Petráš


Neopatrné a nevhodné predbiehanie bolo príčinou autohavárie v sobotu 10. septembra na štátnej ceste č. 66 neďaleko obce Badín v Stredoslovenskom kraji. Pri havárii utrpel vodič osobného auta št. pozn. značky BB 22-37 ťažké a jeho spolujazdec ľahšie zranenie. Škoda na aute je asi 6 000 Kčs. Zábery z autohavárie, 10.septembra 1966.
Foto: TASR / J. Valko


Na štátnej ceste medzi obcami Budmerice a Dolinka v okrese Bratislava-vidiek sa v utorok 4. októbra zrazilo nákladné auto Czepel poznávacej značky BT-14-20, ktoré viedol Jozef Staňák z ČSAD Bratislava, s traktorom s vlečkou poznávacej značky B-4 02-82 z JBD Budmerice. Traktor riadil vodič Ivan Matúšek. Traktor so šiestimi družstevníkmi na vlečke odbočoval vľavo do poľa a nákladné auto narazilo do ľavého predného kolesa. Nákladné auto bolo odsunuté do priekopy s demolovaným blatníkom. Motor traktora bol rozrazený a jeho ľavé koleso s osou odrazené. Nikto nebol zranený, 4.októbra 1966.
Foto: TASR / I. Dubovský


V stredu 26. mája vo večerných hodinách havarovalo pri Dúbravke, okres Bratislava-vidiek, vozidlo Bulgarexportu poznávacej značky Škoda C-61-51, ktoré viezlo 10 a pol tony piva z NDR. Haváriu zapríčinilo protiidúce maďarské vozidlo, tiež s kamiónom, držiace sa nesprávnej strany cesty, ktoré až tesne pred stretnutím odbočilo na svoju stranu. Bolo však už neskoro a zadnou časťou odtlačilo bulharské vozidlo do priekopy. Šoférom Georgijovi Zlatkovi a Cvetanovi Alipievovi sa našťastie nič nestálo. Auto sa zaborilo do mäkkej pôdy, takže nebolo poškodené. Pivo v 400 krabiciach ostalo neporušené, 25.júna 1966.
Foto: TASR / I. Dubovský


Veľké šťastie v nešťastí mala osádka osobného automobilu pozn. značky 46-20 v noci zo soboty 18. marca na nedeľu. Jeho vodič prehliadol na Záhradníckej ul. v Bratislave svetelné a zvukové signalizačné zariadenie na nechránenom železničnom prejazde. Lokomotíva nákladného vlaku, ktorá tade prechádzal zachytila a vliekla automobil Simca po trati asi 120 m. Dve osoby, ktoré boli v aute,vyviazli bez zranenia. Na vozidle je škoda asi 15-20 tisíc korún. Bola to jedna iba z dvoch dopravných nehôd v tento deň v Bratislave, čo je ako poznamenali pracovníci Dopravného inšpektorátu MS VB vzhľadom na jozefovské a eduardovské oslavy oproti minulosti pozoruhodné, 19.marca 1967.
Foto: TASR / A. Prakeš


Iracký študent I.Z., ktorý študuje v Bratislave, nedal vo štvrtok 25.mája so svojím Volkswagenom poznávacej značky 26 Z 5126 prednosť na križovatke Svätoplukovej a Bazovej ulice Škode STW s poznávacím číslom BL 61-35, ktorú riadil I.S. Výsledkom je škoda asi 10 000 Kčs, na STW. Našťastie ku zraneniu nedošlo, 25.mája 1967.
Foto: TASR / A. Prakeš


Neopatrná jazda viacerých vodičov na zľadovatenej vozovke neďaleko vstupného areálu VSŽ zapríčinila v pondelok 29. januára hromadnú haváriu 14 nákladných a osobných áut. Boli medzi nimi aj tri vozidlá zahraničných montérov pracujúcich na VSŽ. Našťastie pri havárii nedošlo k smrteľnému zraneniu, len k jednej zlomenine nohy a odreninám. Materiálne škoda ja 150-200 tis. Korún, 29.januára 1968.
Foto: TASR / G. Bodnár


V skorých ranných hodinách v pondelok 3. júna havaroval na úseku cesty Bernolákovo - Bratislava vodič auta MB 1000 štátnej poznávacej značky BH 38-82. Napriek tomu, že vozidlo bolo ťažko poškodené, vyviazol vodič bez vážnejšieho zranenia. Príčinu havárie vyšetrujú orgány bezpečnosti. Zábery z miesta havárie, 3.júna 1968.
Foto: TASR / J.Bakala


Neprimeraná rýchlosť k stavu, vozovky a nepozornosť vodiča automobilu poznávacej značky BA 42-10 boli príčinou kurióznej havárie na Mýtnej ul. v Bratislave v noci zo soboty na nedeľu 18. apríla, ktorá sa iba vďaka náhode neskončila tragicky, ale iba menšími zraneniami. Vodič prehliadol výstražná značku, že na ceste sa pracuje a osvetlenie prekážky a cesta jeho Varšavy sa skončila takýmto nedobrovoľným garážovaním vo vyše dva metre hlbokom výkope pre odbočku vodovodu, 18.apríla 1971.
Foto: TASR / B.Palkovič


Na Námestí l. mája v Bratislave pred kinom Hviezda, vodič Garanta poznávacej značky BI 44—69 K.V. nedal prednosť osobnému vozidlu Octávia BAC 27-69, ktoré viedol F.Š. Napriek tomu, že osobné auto sa po náraze 5 krát prevrátilo, vodič nebol zranený, ľahší úraz utrpela jeho manželka. Na osobnom aute, na ktorom bolo najazdených necelých 1 000 km, je škoda vyše 30 tisíc Kčs., 18.novembra 1971
Foto: TASR / I.Dubovský


Okolo Strečna cesta nebezpečná... A nielen tam, ak vodiči nerešpektujú dopravné predpisy a nedbajú výziev na opatrnú jazdu. Vznikajú tak havárie, pri nich nenahraditeľné straty na ľudských životoch, ujma na zdraví a materiálne škody. Jednou z nich bola aj havária v utorok 22. júna pod Strečnom, kde sa zrazilo osobné auto s plne naloženým trambusom. Našťastie skončila len zraneniami osádky v osobnom aute a nervovým šokom osádky trambusu.
Foto: TASR / J. Valko