Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto sa kedysi vyfintili krásky na kúpaliská

Archívna snímka vznikla 22. septembra 1972. V priemere 7-tisíc ľudí navštevuje cez sobotu a nedeľu známe kúpalisko Čajka v Bojniciach. Okrem našich dovolenkárov najviac návštevníkov prichádza z NDR, MĽR a NDR. Milovníci vody tu majú k dispozícii 50 m bazén, dva malé bazény s termálnou vodou a krytý bazén so saunou. Na budúci rok chcú členovia plaveckého oddielu Slovan Bojnice v akcii Z zastrešiť veľký bazén v celkovej hodnote 3,5 milióna Kčs. Foto: TASR - B. Palkovič

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 9. júla (Teraz.sk) – Júlové slniečko, ktoré je neklamným príznakom letných dní, vylákalo v týchto dňoch na letné kúpaliská po celom Slovensku svojich návštevníkov. A rovnako tomu bolo aj v časoch minulých, keď sa otvorili brány prvých kúpalísk - tých letných i termálnych. Veľké stavebné plány a vízie minulého režimu sľubovali zvyšovanie úrovne služieb - rozširovanie sortimentu požičiavaných športových potrieb, zlepšenie možnosti občerstvenia aj zvýšenie hygienickej úrovne. Tým všetkým lákali kedysi kúpaliská svojich návštevníkov.



So stúpajúcimi teplotami sa však nezapĺňali len novovybudované kúpaliská, ale aj brehy riek a jazier. Ľudia si priniesli svoje lôžka, nafukovacie lehátka či slnečné dáždniky. To všetko hýrilo farbami v prostredí krásnej slovenskej prírody. No pestré boli aj plavky či kúpacie čapice pracujúcich žien, ktoré si prišli oddýchnuť a načerpať novú energiu. A ako plynul čas, menil sa aj ich vkus, ktorý určovali najnovšie trendy a populárne módne prehliadky.

Vďaka portálu Vtedy.sk vám prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami, ktoré zachytávajú pekné spomienky liet minulých.

50. roky



Prvé návštevníčky bratislavského letného kúpaliska na Tehelnom poli prichádzajú na terasu pre opaľovanie, 16. mája 1959.
Foto: TASR - Š. Petráš


60. roky



Letné kúpalisko s termálnou vodou v Rajeckých Tepliciach pri Žiline je najmä teraz v čase dovoleniek veľmi hľadaným miestom oddychu a rekreácie. Snímka vznikla 21. augusta 1965.
Foto: TASR - J. Valko


Zákazkové závody VKUS a firma Lucie Kaiser z NDR usporiadali od 5. do 7. apríla 1966 v bratislavskom Interhoteli Carlton Dni módy. Predvádzali vyše 80 modelov jarného, letného, plážového ranného a večerného oblečenia. Na snímke plavky VKUS-u z čierneho popelínu s čierno-bielym vzorom.
Foto: TASR - A. Prakeš


V piatok 29. apríla 1966 bola v Bratislave módna prehliadka, ktorú usporiadal pletiarsky priemysel v Písku a Bratislavský obchodný dom Dunaj. Asi 110 modelov predstavilo prierez kolekciou pletiarskeho tovaru, najmä pre ženy. Časťou módnej prehliadky boli plavky najnovšieho strihu s geometrickými vzormi a háčkované plavky.
Foto: TASR - M. Borodáčová


Slnečné dni boli doteraz v tomto roku veľmi zriedkavé. O to viac si ich vieme oceniť najmä teraz na začiatku letnej sezóny. Známe kúpalisko EVA v Piešťanoch sa denné zaplňuje 3-5 tisícami návštevníkov. Snímka vznikla 28. júna 1965.
Foto: TASR - K. Cich


Horúce letné dni opäť lákajú tisíce Bratislavčanov k vode. Prírodné kúpalisko na Zlatých pieskoch má už plnú sezónu. Má kapacitu 20-25.000 návštevníkov na rekreačnej ploche 87 ha a 45 ha vodnej plochy: Okrem šatní je tu 36 rodinných kabín, požičovňa s 50 lôžkami, 300 nafukovacími lehátkami a 220 slnečnými dáždnikmi, stanový tábor s 200 lôžkami a 14 spŕch. O občerstvenie sa postaral Interhotel so 6 stánkami. Cez zimu opravili a doplnili mnohé zariadenia kúpaliska. Záber z areálu na Zlatých pieskoch vznikol 18. júna 1966.
Foto: TASR - A. Prakeš


Mimoriadne horúčavy tohto roku prekvapili aj Bratislavu, kde namerali v pondelok vyše 33,3°C, čo bol opäť vyše storočný denný rekord maximálnej teploty. V utorok 27. júna 1967 namerali až 36,7°C, čo je rekord z roku 1935. Tieto horúčavy prilákali stovky mladých ľudí a obyvateľov mesta na bratislavské kúpaliská - Zlaté piesky a Letné kúpalisko.
Foto: TASR - M. Borodáčová


Pre chladnejšie dni sa určite vyplatí obliecť niečo teplejšie aj na kúpalisko. Na snímke z 1. septembra 1967 známe kúpalisko Čajka v Bojniciach.
Foto: TASR - Ján Valko


70. roky



Termálne kúpalisko v Kováčovej neďaleko Zvolena, ktoré je prvý rok v prevádzke, sa teší veľkej obľube; navštívi ho priemerne 3-4 tisíc ľudí denne. Vďaka termálnej vode možno sa tu kúpať na sklonku leta, ba i počas pekných jesenných dní. Zariadenie, ktoré patrí technickým službám mesta Zvolen, bolo postavené nákladom 5 miliónov korún. Na naplnenie troch bazénov sa využíva termálna voda, ktorá má pri prameni teplotu 49,5 stupňov C a v bazénoch sa jej teplota pohybuje v rozmedzí 30-33 stupňov Celzia. Snímka vznikla 31. augusta 1970.
Foto: TASR - J. Valko


Už od roku 1966 slúži na rekreačné účely malé moderné kúpalisko v Ružovej doline v Bratislave. Je veľmi výhodne umiestnené - postavili ho totiž uprostred obytných sídlisk - a tak najmä okolití občania využívajú ho aj po skončení práce na osvieženie. Okrem bazénu 20x50 m je tu detský bazénik, ale aj parný kúpeľ s príslušnými službami - masážami, kozmetikou, pedikúrou, holičstvom a kaderníctvom. Fotografia vznikla 10. augusta 1971.
Foto: TASR - M. Vojtek


Vyšné Ružbachy v malebnej oblasti Vysokých Tatier patria medzi naše najobľúbenejšie kúpele. Čo do kapacity prameňov liečivej uhličitej vody a zemitej kyselky /70-80L/sek./ sú najvýdatnejšími na Slovensku a majú ešte jednu zvláštnosť - najväčšie prírodné kúpalisko v republike / 50x50 m / s termálnou 20-24 stupňov teplou vodou. Pracovníci kúpeľov, ktoré sú tiež rekreačným strediskom a kde liečia stavy vyčerpanosti a ľahšej neurózy, robia toho času prípravné práce na hlavnú sezónu. Snímka pochádza z 25. apríla 1973.
Foto: TASR - J. Přibyl


80. roky



Kúpalisko v Prešove, 13. júna 1988.
Foto: TASR


Na snímke z 20. septembra 1989 slečna na plážovom kúpalisku v Košiciach.
Foto: TASR - Svätopluk Písecký